Ponedjeljak, 13 Ožujak 2023 09:00

Požeški ogranak MH predstavio knjigu eseja i kritika "Povećalo za poeziju" Davora Šalata

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Gradska knjižnica Požega predstavili supožeškoj javnosti knjigu eseja i kritika "Povećalo za poeziju" Davora Šalata objavljenu u biblioteci "Kratki rezovi" u nakladi Matice hrvatske.

Knjiga eseja i kritika Povećalo za poeziju dr.  sc. Davora Šalata predstavljena je 10. ožujka 2023. godine u Gradskoj knjižnici Požega u sklopu obilježavanja Dana grada Požege te kao jedno od posljednjih događanja manifestacije Dani Matice hrvatske u Požegi.

Knjigu je uz autora predstavio i poznati hrvatski književni kritičar i pjesnik akademik dr. sc. Krešimir Bagić, a predstavljanje je vrlo nadahnuto i zanimljivo vodio Miroslav Paulić, profesor hrvatskoga jezika i književnosti u Katoličkoj gimnaziji Požega.

Akademik je Bagić u uvodnom dijelu svojega izlaganja ukazao na položaj pjesnika i književnih kritičara u suvremenom društvu te iznio svoje viđenje kritičarskoga rada Davora Šalata. Ukazao je također na trodijelnu strukturu predstavljane knjige u kojoj su eseji i kritike o pjesnicima, o određenim pjesničkim osobitostima unutar opusa jednoga pjesnika te o knjigama koje se i same bave književnom kritikom. Bagić je istaknuo kako je kritički rad Davora Šalata većinom afirmativan te da on u opusu svakoga pjesnika o kojemu piše pronalazi nešto što je vrijedno isticanja i pohvale. Ukazao je i na činjenicu da je Davor Šalat i suvremeni pjesnik što zasigurno utječe na njegovu poziciju književnoga kritičara.

Sam je autor Davor Šalat, govoreći o knjizi,ukazao na izazove s kojima se kritičar u svojemu radu suočava. Objasnio je kako je knjiga eseja i kritika "Povećalo za poeziju" nastala te ukratko dao svoje viđenje suvremenih pjesnika i suvremene književne kritike u vremenu u kojemu živimo.

U završnom dijelu predstavljanja gosti su odgovorili na nekoliko zanimljivih pitanja moderatora koji ih je zamolio da usporede određene suvremene pjesnike i prokomentiraju neke zanimljive poetske eksperimente kojima javnost u zadnje vrijeme svjedoči.

Druženje s uvaženim gostima nastavilo se i nakon službenog dijela predstavljanja knjige uz zanimljiv i konstruktivan razgovor.