Srijeda, 08 Ožujak 2023 09:20

Gradsko kazalište Požega najavilo svoju manifesdtaciju 2. Dani požeškog kazališta

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović na konferenciji za medije predstavila program 2. Dana požeškog kazališta na kojoj su još nazočili Robert Raponja,  redatelj predstave “Sanjareva priča” koja će biti premijerno prikazana uz Dane kazališta, Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, Saša Botički prof. voditelj požeškog tamburaškog orkestra “Šokačka rapsodija” i Sanja Špehar, prof. Obrtničke škole Požega, voditeljica grupe učenika koji izvoide lutkarsku predstavu.  Manifestacija 2. Dani požeškog kazališta” traje od 10. do 28. ožujka. Ovo je druga godina provođenja ovog projekta, a kojim se kroz mjesec ožujak obilježavaju važni datumi za požeško Kazalište i kazalište općenito.

 - Sve skupa imamo deset događanja, unutar tih 19 dana, a imamo i šest gostovanja, gostujemo u Varaždinu, Osijeku, Koprivnici, Pleternici, a sudjelujemo i na Lutkarskom proljeću u Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Program 2. Dana požeškog kazališta počinje 10. ožujka Svečanom sjednicom povodom Dana grada Požege, a u poslijepodnevnim satima imamo prigodnu izložbu fotografija u organizaciji Gradskog muzeja Požega. To će biti izložba crno-bijelih fotografija požeškog autora Hrvoja Fiurija na Galeriji Ciraki. Središnji događaj ovog mjeseca nova je premijera, predstava nastala prema tekstu Borisa Senkera “Sanjareva priča” u režiji Roberta Raponje. Uključen je veliki broj mladih glumaca, studenata Akademije u Osijeku i to je još jedan od plodova naše suradnje s Akademijom. To je predstava kojom na pravi način slavimo rođendan kazališta – istakla je ravnateljica Valentina Neferović.

U ožujku se nastavlja „Treća je dječja“, a svoj rad predstavit će i Mala škola kazališta pod vodstvom Kornelije Marks premijernom izvedbom pokazne predstave 20. ožujka od 18 sati, povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade.

Dan lutkarstva obilježit će se jednom novom suradnjom kazališta i Obrtničke šklole Požega. - Cilj je bio da učenike naših različitih struka pokušamo zajedno angažirati na nekom manjem projektu, a nadamo se da će se projekt razvijati. Napravili smo lutkarsko kazalište, na način da smo se nas četiri profesora udružili te zajedničkim snagama animirali djecu, pronašli one koje zanima. Naši učenici stolari su izradili kazalište, uključili smo soboslikare koji su izuzetno lijepo oslikali to kazalište, angažirali smo modne tehničare koji su izradili rekvizite i lutke. Uz to, angažirali smo profesoricu hrvatskog jezika s učenicima Hotelijersko-turističkog smjera koji su glumci u toj predstavi - istakla je prof. Sanja Špehar iz Obrtničke škole.

Manifestacija 2. Dani požeškog kazališta završavaju 28. ožujka s koncertom Najljepše skladbe i pjesme sa Šokačke rapsodije. - Koncert će zapravo biti presjek nama najljepših kompozicija koje će se izvesti na koncertu koji se održava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod nazivom „Šokačka rapsodija“. Mi ćemo ovdje imati dio tog koncerta koji će izvesti požeški dio tamburaškog orkestra nakon tog nastupa. Prvi takav koncert imali smo 2013. godine, nakon što se „Šokačka rapsodija“ nije održala, mi smo odlučili izvesti to što smo uvježbali. Prošle godine imali smo koncert humanitarnog karaktera i skupili smo donacije za Udrugu Mali princ – rekao je profesor Saša Botički iz Glazbene škole Požega.kazalište ožujak