Ponedjeljak, 06 Veljača 2023 12:45

Najavljen prigodni program uz obilježavanje 100. obljetnice rođenja Matka Peića

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U gradskoj knjižnici Požega najavljen je prigodni i bogati program uz obilježavanje 100. obljetnice rođenja Požežanina Matka Peića koju će organizirati zajedno grad Požega, Gradski muzej Požega, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Gradska knjižnica Požega i Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije "Marko Peić" iz Požege. Akademik dr. sc. Matko Peić rođen je u Požegi 1923. godine a bio je akademski slikar, putopisac, povjesničar umjetnosti, esejist, akademik, sveučilišni profesor na akademiji. Svim građanima Požege ostavio je veliko kulturno naslijeđe, a potvrdu o vrijednosti njegove ostavštine donijelo je i Ministarstvo kulture rješenjem kojem zbirku akademika Matka Peića, koja je sada u vlasništvu Gradskog muzeja Požega, proglasilo kulturnim dobrom. Upravo za posljednji dio te ostavštine koji se našao na tržištu grad Požega je izdvojio dodatna financijska sredstva i otkupio zajedno s Gradskim muzejom svu ponuđenu ostavštinu.

 - Kako bi se ova građa u potpunosti obradila, a vjerujemo da se u njoj krije još puno neotkrivenog blaga, veliki posao je pred djelatnicima Gradskog muzeja Požega. Grad Požega podržava rad svih ustanova i udruga koje doprinose ovom očuvanju, te se zalaže za promociju likovne umjetnosti i književnosti. Nastojat ćemo i dalje pružati podršku za promociju našeg kulturnog dobra. Nadamo se da će dani Matka Peića pod nazivom „Sto godina s Požegom“ koji su pred nama biti dobro prihvaćeni od svih - istakla je na početku najava programa obilježavanja pročelnica Odjela za društvene djelatnosti grada Požege Maja Petrović.

Tijekom ove godine u kojoj se obilježava obljetnica Gradski muzej imat će više programa, a prvo nas očekuje već 10. veljače izložba cijele ostavštine i cijeli njegov život. - Na izložbi će biti predstavljen 71 likovni rad, djela koja su vezana uz Požegu, djela koja obrađuju različite teme koje je Peić slikao, a zanimljivost je u akvarelu kojeg je on koristio. Ono što je također zanimljivo su gradovi koje je on posjetio, a nešto posebno su i tri djela Branka Petrovića s kojim je išao u Gimnaziju. Ovo je prvi puta da smo vidjeli njegove radove, u cijeloj toj ostavštini postoje i djela drugih poznatih slikara koje ćemo u nekoj drugoj prilici vidjeti. Izložba će biti otvorena 10. veljače i trajat će sve o 16. ožujka na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega istakla je prof. Lidija Španiček, vršiteljica dužnosti ravnateljice Gradskog muzeja Požega.

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije "Marko Peić" iz Požege već devet godina organizira obilježavanje rođendana Matka Peića po čijem imenu je i nazvana udruga. Oni će organizirati također 10. veljače svoju priredbu i promociju zbirke Udruge koju su nazvali „Skitnje obojene ljubavlju“ - najavila je tajnica Udruge Melita Grgić.

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Požega organizirat će Znanstveni skup Matko Peić, najavila je upraviteljica Zavoda dr. sc. Snježana Jakobović za 3. ožujka u Gradskoj knjižnici Požega. Na skupu se očekuje 15 izlaganja poznatih predavača, a bit će i izložba radova dvaju profesorica s Likovne akademije u Zagrebu, koje su radile s Matkom Peićem.

Uz to što su kod svih aktivnosti suorganizatori Gradska knjižnica Požega priprema izložbu akvarela akademskog slikara Davorina Radića za 16. ožujka na Galeriji svjetlosti. Slikar je bio student kod Matka Peića. Uz izložbu održat će se i predavanje likovnog i književnog kritičara Milana Bešlića, koji će dati svoj osvrt na samu izložbu.