Petak, 09 Prosinac 2022 12:36

Izložba božićnih i novogodišnjih čestitki "Najljepše želje" Gradskog muzeja Požega

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - U prostoru Galerije Ciraki postavljena je izložba božićnih i novogodišnjih čestitki  iz Zbirke Gradskog muzeja Požega pod nazivom "Najljepše želje". Ovom izložbom u ovo predblagdansko vrijeme organizator nas želi podsjetiti na lijepu tradiciju ljudske komunikacije čestitkom, ilustriranom kartom s tiskanim čestitarskim tekstom. Zbirka u muzeju sadrži nekoliko stotina čestitki koje datiraju od početka 20. stoljeća, a na izložbi je postavljeno oko 150 čestitki koje su razvrstane po desetljećima proteklog stoljeća.

V.d. ravnateljica požeškog muzeja Lidija Španiček, ujedno i autorica ove izložbe, na svečanosti otvaranju izložbe podsjetila je da je prva čestitka otiskana 1843. godine u Engleskoj, tiskana u 1.000 primjeraka, sa tekstom "Sretan Božić i sretna Nova Godina". Najstarija hrvatska čestitka potječe iz 1904. godine i čuva se u Grafičkoj zbirci Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a pripadale su Elzi Kučeri, prvoj hrvatskoj knjižničarki.

Najstarije čestitke iz fundusa Gradskog muzeja Požega pripadale su obitelji Kempf, a potječu iz 1920. godine. Darovatelji čestitki muzeju su i obitelji Nešić - Trdić, Salopek, Šedy, Šemhorst, Matoković, Kramberger, Martinek i Maslač. Na izložbi su čestitke prezentirane po tematskim cjelinama: djeca na čestitkama, sv. Nikola, Rođenje Isusa, motiv koji se prikazivao kontinuirano sve do danas na hrvatskim čestitkama od prve njihove pojave. Ova cjelina je posebno zanimljiva, jer s jedne strane predstavlja predloške djela hrvatskih likovnih umjetnika, a s druge ilustrira hrvatske božićne običaje. Ove čestitke dolaze do najudaljenijih mjesta u svijetu šireći na ovaj način hrvatsku kulturnu baštinu. Zatim su tu čestitke s prikazom idiličnih pejzaža, Djeda Božićnjaka i čestitke s motivima zimskih životinja. Ove čestitke govore o živoj komunikaciji požeških obitelji sa članovima svoje obitelji, brojnim prijateljima i poslovnim suradnicima - rekla je Španiček.

U sklopu otvaranja izložbe Mala škola kazališta pod vodstvom Kornelije Marks  izvela je „Drvo bajki – Pismo za Djeda Božićnjaka“, a jedan „Djede Božićnjak“, odnosno poznati požeški ljubitelj povijesti i kolekcionar svega veznoga uz naš kraj Vjekoslav Kramberger je požeškom Muzeju poklonio četiri čestitke iz vremena prije Prvoga svjetskog rata. Najstarija je iz 1903. godine. To će sada postati i najstarije čestitke Gradskog muzeja Požega čija je dodatna vrijednost zbog njihove povezanosti s požeškim krajem preko pošiljatelja i primatelja . Muzej mu je na ovom daru neizmjerno zahvalan.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 10 do 12 sati, a u večernjim satima u vrijeme kazališnih predstava.