Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Četvrtak, 01 Prosinac 2022 12:20

Promocija "Monografije Kaptol 1221. - 2021. u Požegi

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

KAPTOL - Nakon što je izašla "Monografija Kaptol 1221. - 2021. održana je i promocija u Požegi u Gradskoj knjižnici pred velikim brojem zainteresiranih. Monografija je planirana nekoliko godina, rađena gotovo dvije godine, udvostručena po obimu stranica od početnog plana i već je postala kapitalno djelo općine Kaptol.  Prvo je predstavljena unutar utvrde Stari grad, u crkvi sv. Jurja u Kaptolu, u Zagrebu, a sada i u Požegi.

Monografija je objavljena povodom obilježavanja 800 godina od prvog pisanog dokumenta koji spominje Kaptol, koja je obilježena prošle godine, a promovira se uz Dan općine Kaptol koji se obilježava na blagdan sv. Petra. Predstavljanje je moderirala Nataša Puljašić iz Matice hrvatske ogranak Požega.

Na predstavljanju su nazočili suradnici na knjizi, autori tekstova, fotografija, karata, priloga, članovi uredništva monografije i uzvanici.  U samom uvodu predstavljanja obratio se načelnik općine Kaptol Mile Pavičić ispred izdavača Monografije: -  Imali ste puno prilika slušati o našem Kaptolu, 1991. izdana je jedna manja monografija za jedno kraće razdoblje i od tada postoji jedan san da napravimo novu, sveobuhvatniju monografiju. Pokušali smo to neke 2000. godine, nažalost ta ideja nije sazrela, međutim, na veliko inzistiranje tadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća gospodina Poljanca i uz svesrdnu pomoć našeg počasnog građanina gospodina Matešića koji se prihvatio glavnog uredništva – dogovorili smo i imenovali uredništvo 2020. godine. Tada smo krenuli u ovaj posao, ne znajući u stvari što nas sve čeka. Nekakva prva zamisao je bila 300 stranica, međutim, došli smo do današnjih 560 stranica, putopisnih, znanstvenih i drugih tekstova. Dobili smo jedno kapitalno djelo koje će služiti ne samo građanima, nego i drugima kao nekakav izvor podataka za one koji budu proučavali naš Kaptol. Vjerujem da će svi pronaći nešto za sebe, a želim se zahvaliti svima koji su doprinijeli da ona ugleda svjetlo dana. Tridesetak je autora koji su pisali i još petnaestak ljudi drugih struka koji su sudjelovali u njenoj izradi.

Glavni urednik Monografije prof. Krunoslav Matešić istakao je svoje zadovoljstvo što je završen ovako veliki projekt, ali i svoju zahvalu brojnim suradnicima koji su svi zaslužni za izlazak ovako jednog impresivnog djela, te svojoj supruzi. Monografiju je na kraju posvetio svojim unucima: - Podsjetit ću na vrijeme kada smo prije 30-ak godina radili prvu monografiju Kaptola, pojavilo se pitanje postoji li u kontinentalnoj Hrvatskoj uopće neko slično mjesto koje je toliko bogato poviješću kao naš Kaptol. Koliko god smo se trudili, odgovor nismo našli, tako da je naš Kaptol izuzetan. Monografija je dakle prilog kulturnoj infrastrukturi Kaptola. Kaptol je povijest koja je toliko bogata da se ovom monografijom ta povijest nije iscrpljena te neke druge teme koje nismo obradili ostaju novim generacijama kao poticaj i izazov.

Na promociji su o samoj Monografiji i pojedinim njenim dijelovima govorili Ivica Ciganović, Josip Soudek i Kristina Rupert, koji su cijelo vrijeme sudjelovali u nastanku ove vrijedne knjige.

U glazbenom predahu promocije nastupio je Kaptolački tamburaški orkestar s nekoliko skladbi.