Subota, 19 Studeni 2022 09:14

Na kreativnom natječaju "Oboji svijet" Foruma za slobodu odgoja nagrađene dvije škole iz Požeštine

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Trinaestu godinu zaredom Forum za slobodu odgoja obilježava Međunarodni dan tolerancije kreativnim natječajem Oboji svijet. Natječaj je namijenjen učenicama i učenicima diljem Hrvatske s ciljem promišljanja i djelovanja u promociji tolerancije, prihvaćanja različitosti, nenasilne komunikacije, mirnog rješavanja sukoba te aktivnog sudjelovanja u školi i zajednici. Uz podršku Grada Zagreba, najužem odabiru radova dodjeljuju se i nagrade.

Ove godine gotovo 1000 učenika i učenica, uz mentorstvo 219 učiteljica i učitelja, sudjelovalo je u užem krugu natječaja s 245 umjetničkih radova: video filmova, stripova, fotografija, likovnih radova, autorskih pjesama, priča i pjesama, školskih projekata. Sve uključene škole najprije su organizirale školski Oboji svijet natječaj, a njihove školske Oboji svijet komisije odabrale su i proslijedile nam do tri najbolja učenička rada. 

Ovogodišnji Oboji svijet* natječaj postavio je pitanja: 

  • koliko smo strpljivi, tolerantni i imamo li poštovanja jedni prema drugima?
  • što je sve potrebno kako bismo se bolje razumjeli (sebe i jedni druge)?
  • kako svi možemo pomoći da se drugi osjećaju prihvaćeno – posebice veliki broj novopridošlih učenika i učenica iz Ukrajine?
  • što znači biti drugačiji i jesmo li svi na neki način drugačiji?

Djeca i mladi svojim radovima pokazali su nam da primjećuju kako se razlike među nama produbljuju, kako je sve više vršnjačkog nasilja i neprihvaćanja, često su usamljeni i neshvaćeni, a pokazali su nam kako su trenutna ratna zbivanja ostavila trag i na njihove svakodnevice i promišljanja. Istovremeno, njihovi su radovi puni optimizma i nade u bolju budućnost, ideja i poruka kojima žele ohrabriti druge:

Usudi se razumjeti, pošalji osmijeh, pozovi me u društvo, budi podrška, oboji svijet!,

Dajmo djeci da budu djeca!,

Cijenjeni svijete, obraćaju ti se idealisti koji će jednog dana postati realisti.,

Svatko od nas jedan je dio koji u svim svojim različitostima čini posebnu cjelinu,

No što smo mislili da treba drugima, zapravo je ono što treba i nama, a to je prije svega ljubaznost, kvalitetna i iskrena komunikacija, pomoć u teškim trenucima, zagrljaj, posvećivanje pažnje kroz iskren osmijeh i aktivno slušanje.

Upravo su ta djeca i mladi, unatoč svim strahovima, brigama, neizvjesnostima koje su podijelili s nama, velika inspiracija i snaga jer usprkos svim izazovima još uvijek ovaj svijet vide kao jedno predivno mjesto te nude pregršt ideja kako da ga svi učinimo šarenijim i sretnijim, kako sebi tako i drugima, svaki dan iznova. Opet su nas pustili u svoj svijet, dali nam da zavirimo u njihove misli te nam pokazali kako se boriti za bolje sutra, za sretnije djetinjstvo, za pravednije društvo. 

Ove je godine komisija koja se sastojala od FSO Oboji svijet tima, komisije Ureda pravobraniteljice za djecu te Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, imala vrlo težak zadatak u odabiru najboljih od najboljih radova. Vodili su se kriterijima inovativnosti, društvene angažiranosti, kreativnosti, dobi učenika i učenica te temama natječaja. Komisija je odabrala za nagrade 25 radova koje možete pogledati u nastavku, no važno je napomenuti da je svaki od 245 radova vrijedan pažnje, dojmljiv i šalje važnu poruku.

Ovim putem čestitamo svim učenicama i učenicima te njihovim mentoricama i mentorima na sudjelovanju i doprinosu ovoj važnoj temi. 

b9ad412b a182 aab3 19fe 3a06bd8fdfc8Na natječaju su sudjelovale i škole iz Požeško-slavonske županije a nagrade u svojim temama odnijele su:

 

PRIHVATI RAZLIČITOST
Učenica Nika Jurković, pod mentorstvom Ive Zrinščak 
Obrtnička škola Požega
PORUKA RADA: Svatko od nas  je različit po svojim osobinama, sposobnostima, interesima, a svi imamo potrebu biti prihvaćeni takvi kakvi jesmo. Prihvati drugog različitog od sebe!

 

DISKRIMINACIJA
Učenik Šimun Žanić, pod mentorstvom Mirjane Leško-Benčik
OŠ Vladimir Nazor Trenkovo
PORUKA RADA: Nemojte osuđivati i diskriminirati nikoga po bilo kojoj osnovi!