Srijeda, 16 Studeni 2022 09:06

Svečanost obilježavanja 180 godina Matice hrvatske u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Ogranak Matice hrvatske u Požegi prigodnom se svečanošću uključio u obilježavanja značajnoga jubileja - 180 godina djelovanja Matice hrvatske. Svečana je priredba održana 9 studenog. 2022. u 19 sati u Gradskom kazalište Požega u čijoj su se kazališnoj dvorani skupili brojni matičari, gosti, prijatelji Matice hrvatske te brojni uzvanici. Svečanosti su nazočili: Marijo Dominiković, glavni tajnik Matice hrvatske, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, izaslanik požeškoga biskupa Antuna Škorčevića Ivica Žuljević te brojni gosti i uzvanici.

Sve je nazočne, na početku programa, u ime Ogranka Matice hrvatske u Požegi pozdravila predsjednica Ogranka Anita Katić naglasivši važnost Matice hrvatske u kontekstu suvremenoga hrvatskoga društva te uputila na važnu činjenicu da je prvi tajnik Matice hrvatske bio upravo Požežanin, jezikoslovac Vjekoslav Babukić te da je Ogranak Matice hrvatske u Požegi osnovan među prvim Matičinim ograncima.

U ime Središnjice Matice hrvatske nazočnima se obratioglavni tajnik Matice hrvatske gospodin Marijo Dominiković i ukratko iznio strategiju djelovanja koju Matica hrvatska provodi te upoznao nazočne s mnogim novinama koje su pokrenute u radu Matice u posljednjih godinu dana.

Čestitke su na ovom velikom jubileju članovima Matice hrvatske uputili i gradonačelnik grada Požege gospodin Željko Glavić te županica Požeško-slavonske županije gospođa Antonija Jozić istaknuvši kako „nas Matica svojim djelovanjem uči svemu onome što nas čini Hrvatima, našoj tradiciji, obrazovanju, odgoju, cjelokupnom hrvatskom identitetu, čuvajući ono najvrednije - hrvatsku povijest, baštinu i hrvatski jezik.“

Nakon pozdravnih govora uslijedio je sam program svečanosti u koji su se uključili mnogi članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi i prijatelji Ogranka. U scenskom prikazu o utemeljenju Ogranka u Požegi sudjelovali su članovi Ogranka Matice hrvatske u Požegi Miroslav Paulić, Mirolav Peroutka i Kristina Rupert te glumac Gradskog kazališta Požega Dario Hak. Scenski je prikaz za scenu priredila i režirala profesorica hrvatskoga jezika Marijana Ćorluka koja je i upravljala čitavim programom. Svojim su se recitacijama i interpretativnim čitanjem tekstova poznatih požeških pisaca Matka Peića i Dobriše Cesarića te slavnog slavonskog prosvjetitelja Matije Antuna Reljkovića u program uključile i učenice požeških gimnazija: Sara Alaber (mentorica Marijana Ćorluka), učenica Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi, te učenice Marta Matoković i Klara Malčić (mentorica Duška Galić) iz Gimnazije Požega. Djelovanje Ogranka danas – osobito na planu nakladništva – predstavili su autori knjiga objavljenih u nakladi Ogranka i sami članovi Ogranka čitajući kratke ulomke iz svojih knjiga. Ulomak iz pretiska KanižlićeveSvete Rožalije pročitala je Marijana Ćorluka koja je doprinijela izdanju knjige, ulomak iz autorske knjige Ispred ženskog zrcala pročitalaje autorica i ravnateljica požeške Gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić, ulomak iz autorske knjige Znani i neznani gospodin Ivica Ciganović, pjesmu iz zbirke Kaplja sna autorica Irena Kalan, ulomak iz nagrađenoga romana Grof Janković vjeroučitelj u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića u Kutjevu Miroslav Peroutka te pjesmu Loza i forenzika, nagrađenu na pjesničkoj manifestaciji u organizaciji požeškoga Ogranka, Vinumet poeta, pročitala je autorica Lana Derkač.

U glazbenom ju dijelu programa sudjelovalaKarla Najvirt, učenica Glazbene škole Požega predstavivši se izvedbom na gitari: AgustinBarriosMangore:La catedral - Preludiosaudade (mentorica Lucija Ticl Polić, mag. mus.). Himnu su otpjevali članovi Klape sv. Lovro koji su posebno oduševljenje gledatelja izazvali svojom izvedbom skladbe U boj iz opere Nikola Šubić Zrinski Ivana Zajca. Glazbeni su dio programa upotpunili i članovi HKUD-a Vijenac koji također ove godine obilježavaju značajnu godišnjicu – 140 godina postojanja i rada.

U sklopu je programa prikazan i dokumentarni film snimljen povodom obilježavanja 180 godina djelovanja Matice hrvatske u režiji LeonaRizmaula te je autorici romana Grof Janković Nadi Prkačin i ilustratorici Nori Vrselja svečano uručena srebrna povelja koju je Ogranku Matice hrvatske u Požegi i svima koji su radili na izdanju romana dodijelio predsjednik Matice hrvatske gospodin Miro Gavran na Glavnoj skupštini Matice hrvatske održanoj 22. listopada 2022. u Zagrebu. Autorici romana i ilustratorici povelje je uručila gospođa Ljiljana Marić, dopredsjednica i bivša predsjednica Ogranka, najzaslužnija za njegovo izdavanje.

Program je svečanosti lijepo i nadahnuto vodila profesorica hrvatskoga jezika u Gimnaziji Požega Nataša Puljašić.

Nakon svečanosti nastavilo se druženje svih sudionika programa i gostiju na prigodnom domjenku u ugodnom ozračju.