Utorak, 15 Studeni 2022 12:16

Premijera zanimljive predstave “Slučaj maturanta Wagnera” ove subote

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Povodom obilježavanja 14. Noći kazališta u Gradskom kazalištu Požega, bit će uprizorene dvije predstave, jedna za djecu te jedna za odrasle. Predstavu za odrasle „Slučaj maturanta Wagnera“, danas su na tiskovnoj konferenciji predstavili ravnateljica Kazališta Valentina Neferović, redatelj Jasmin Novljaković te glumci Ivan Ćaćić, Antonija Stanišić Šperanda, Matko Trnačić, Grgur Grgić, Karlo Bernik i Selena Andrić.

Gradsko kazalište Požega već dugi niz godina uključeno je u obilježavanje Noći kazališta kojoj je misija promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaranja te njegovanje postojeće kazališne publike i privlačenje nove.

„Svake treće subote u mjesecu studenom obilježava se Noć kazališta u nekoliko europskih gradovima, a mi program započinjemo već u prijepodnevnim satima i to dječjom predstavom „Zlatni pjetlić i čarobni graškić“. Svi zapravo već dobro poznaju naš program – Treća je dječja, gdje je svaka treća subota u mjesecu rezervirana za dječju predstavu i to najčešće gostujućeg kazališta. Centralni i glavni program obilježavanja Noći kazališta održava se tog 19. studenog s početkom u 20 sati, upravo premijerom zbog koje smo se danas okupili.“ – rekla je uvodno ravnateljica Valentina Neferović.

Predstava „Slučaj maturanta Wagnera“ rađena je prema tekstu hrvatskog književnika Marijana Matkovića, a ravnateljica Valentina Neferović predstavila je sve koji sudjeluju u predstavi.

„Posebno mi je drago što naslovnu ulogu maturanta Wagnera glumi Matko Trnačić, Požežanin i glumac četvrte godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. U ulozi majke je Antonija Stanišić Šperanda, također naša draga sugrađanka, danas živi i radi u Zagrebu, ali vrlo rado se odazove na pozive Kazališta i sudjeluje u predstavama ili programima koje radimo. Tu je Ivan Ćaćić, glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, za kojeg nam je isto jako drago što je s nama u predstavi. Imamo i dva mlada glumca, Karlo Bernik koji nam je ovdje po prvi put i Grgur Grgić koji je već radio „Dnevnik solerice“ u Požegi, ali nadam se da je ovo jedna lijepa suradnja koja će se nastaviti.“

IMG 2433 768x512

„Selena Andrić, profesorica s osječke Akademije i naša draga suradnica, već je dosta toga radila u našem Kazalištu i također se uvijek odazove našem pozivu, lijepo nam je raditi. Redatelj predstave je gospodin Jasmin Novljaković koji također zaista dugi niz godina režira predstave u našem Kazalištu, prva je bila „Sveta Rožalija“ 1999. godine, bilo bi lijepo i to ponoviti s novim mladim glumačkim snagama. Tu nam je još i Jasminka Petek Krapljan koja je zadužena za kostime i scenski pokret. Ostali koji su uključeni u predstavu su djelatnici Gradskog kazališta Požega.“ – rekla je ravnateljica Neferović.

Više o samoj predstavi rekao je redatelj Jasmin Novljaković, te je pozvao svu kazališnu publiku da dođu podržati ovu zanimljivu predstavu u petak i subotu s početkom u 20 sati.

„Meni je uvijek drago, pogotovo kad se sjetim te 99. godine i „Svete Rožalije“, to mi je bila jedna od prvih predstava. Nije bilo nešto puno poziva tada, radio sam nešto u svom rodnom gradu Sisku, a zapravo je Požega bila prvi grad koji me pozvao i to mi je ostalo u lijepom sjećanju. Napravili smo predstavu o kojoj se i dalje piše i veže uz Kanižlića, obilježila je taj tekst i ta ideja da se pokuša obnoviti bi bila zanimljiva. Sada dolazimo s jednim tekstom za koji jednostavno ne mogu vjerovati da nikada nije bio postavljen na našoj sceni. Sve što znamo je da je postojala televizijska drama Branka Ivande, ne znam zašto, ali 90-ih godina je Matković kao pisac nestao. Mislim da svi glumci mogu posvjedočiti, jer sad se već dugo i ozbiljno bavimo ovim tekstom, zaista je jedan od vrjednijih tekstova koje imamo u svojoj dramskoj literaturi.“

IMG 2442 768x512

„Ono što je zanimljivo za ovaj tekst – napisao ga je 20-godišnjak, dakle nepunih 20 godina je Matković imao kada je „bezobrazno“ došao intendantu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i stavio ovaj tekst na stol. Intendant je to shvatio kao šalu i bacio tekst sa strane, ali na svu sreću, Branko Gavela je taj tekst pronašao i tu kreće negdje priča. Predstava je bila postavljena U HNK, ali je vrlo brzo zabranjena, jer „poziva mlade na bunt“. Upravo s tom mišlju smo i razgovarali kada smo radili predstavu, da bude za svu publiku, ali možda negdje primarno za srednjoškolce, jer tema je takva da nema mladog čovjeka koji se neće pronaći u ovome tekstu. Vjerujem da je ovo tekst koji ima svoje mjesto, Gradsko kazalište Požega i ova sjajna glumačka ekipa.“ – rekao je redatelj Novljaković.

Ulogu Filipa Wagnera utjelovljuje Ivan Ćaćić, a ulogu Lucije Wagner Antonija Stanišić Šperanda.

„Jako mi je drago da sam opet u Požegi, meni je ovo peta predstava, stvarno mi je jako drago biti ovdje okružen ovim talentiranim ljudima. Nekima od ovih mladih ljudi sam na Akademiji i predavao, lijepo je da mogu vidjeti njihov napredak. Drago mi je dijeliti ove daske s mojim kolegicama Selenom i Antonijom, a pozivam sve da dođu i pogledaju predstavu u petak i subotu.“ – rekao je Ivan Ćaćić.

IMG 2446 1024x686

„Hvala na pozivu, meni je uvijek drago doći u Požegu, vraća me u moje djetinjstvo i razdoblje osnovne škole, a volim podržati kulturu jer mislim da je ključna za ovaj grad. Ovo je više nego suvremen tekst, zapravo sam iznenađena jer nudi predivne uloge, rijetko se susretneš s tekstom za kojeg ne znaš koju bi ulogu prije igrao. Mislim da je tekst nevjerojatno aktualan, pogotovo nakon razdoblja korone kojeg smo nadam se prošli, online školovanje, usamljenosti i sve većeg broja suicida baš kod tinejdžera, o kojemu se barem po mom mišljenju, malo govori. Tekst može biti ljekovit u svakom slučaju, baš da se prepoznaš i shvatiš da nije samo tvoja priča ono s čime se boriš već da ih ima mnogo oko tebe.“ – rekla je Antonija Stanišić Šperanda.

IMG 2448 1024x683

Najmlađi član glumačke postave ujedno ima i glavnu ulogu maturanta Emila Wagnera, Matko Trnačić.

„Meni je uvijek drago igrati u matičnom gradu, smatram da Požega zaslužuje imati kazalište, glumce i kulturu, to je jako bitno za ovakav grad i ima potencijala. Jako mi je drago raditi s ovim ljudima jer su prekrasni i svi su dragi. Ovo mi je prva glavna uloga do sada, drugačije je kad si na Akademiji i kad radiš ovakvu profesionalnu predstavu. Kroz ovaj proces učim, moja uloga je ogroman zadatak jer je to mladić koji se nosi s problemima suvremenog svijeta. Ne može pronaći komunikaciju s roditeljima i to je najbitnije kod djece u odnosu s roditeljima, ova predstava je odličan način nekog malog odgoj roditeljima.“ – rekao je Matko.

IMG 2452 1024x683

Cijena ulaznice je 50,00 kuna ili 6,64 eura, a studenti i umirovljenici plaćaju 40,00 kuna ili 5,30 eura. Rezervacije na broj 034/273-161 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave.

Izvor: rva.hr