Petak, 15 Travanj 2022 15:02

Premijerno izvedeni "Reakcionari" - nova predstava Kazališne amaterske družine Požega

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - U Gradskom kazalištu Požega odigrana je premijera nove kazališne predstave Kazališne amaterske družine KAD Požega pod nazivom „Reakcionari“. Još jedna uspješnica požeških amatera do posljednjeg mjesta ispunila je dvoranu, a njihov trud i entuzijazam nagrađeni su dugim pljeskom.

3cb4e3778f32a2fa055af45a61b7bc53 4 XLGervaisova komedija "Reakcionari" je aktualna društvena komedija, satira na reakcionarne ostatke prošlosti koji uzalud čekaju povratak na staro, a koji su sami bijedni i smiješni u svim svojim pokušajima suprotstavljanja novom životu. Kako kaže i sam autor: žive još samo od uspomena, oni nemaju nikakve veze s današnjicom, oni tu današnjicu mrze iz dna duše… oni su osuđeni na propast. Kako se ta usporedba mogla primijeniti na vrijeme nakon Drugog svjetskog rata, tako nam je vrijedila i u novije, poslijeratno razdoblje 90-tih kad se javljaju novi reakcionari “jugonostalgičari”. Time se zapravo opravdava teza s početka kako su "Reakcionari" aktualna društvena komedija koja vrijedi za sva vremena.

Trinaest članova Kazališne amaterske družine (KAD-a) utjelovilo je trinaest interesantnih i komičnih likova, osobito kad su postavljeni u situacije u kojima Gervais naglašava njihove karaktere kako bi izazvao što veću komičnost.

U predstavi glume: Goran Bunjevac, Monika Kostić, Laura Matijanić, Marina Polgar, Duška Galić, Tomislav Milanović, Mihael Kovačević, Kornelija Marks, Lidija Lucić, Anita Ivičić, Kazimir Semunović, Boris Benčić i Branislav Stojaković. Predstavu je režirao Dario Hak, pod mentorstvom Roberta Raponje. Majstor rasvjete je Goran Krmpotić, tona Dario Hak, scenografije Renato Pok i Marija Matijanić, rekvizira Laura Matijanić, dok su za kostime zadužene Ljiljana Rodić i Anita Ivičić.