Srijeda, 13 Travanj 2022 08:16

Cesarići sudionici jedinstvene škole darovitosti u Hrvatskoj – Novigradsko proljeće 2022.

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s  Ministarstvom znanosti i obrazovanja, i Osnovnom školom – Scuola elementare Rivarela, Novigrad – Cittanova organizirala je  od 3. do 8. travnja 2022. godine, online 32. Školu stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. U potpunosti je ostvarena namjera da Škola stvaralaštva svojim sadržajima i programima u online uvjetima bude jedinstvena škola kreativnosti i darovitosti u Hrvatskoj, ali s pravom se može reći, i u Europi jer je dio europske mreže i jedna od točki darovitosti u Hrvatskoj.

U Državnoj školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“, na koju se nakon državne selekcije i brojnih postignuća u jezično-umjetničkom  području pozivaju iznimno nadarena djeca iz cijele Hrvatske, sudjelovalo je i troje  učenika OŠ Dobriša Cesarić Tara Matijević, Anna Kuzmanović, Filip Tušek, 8. a i njihova mentorica prof. Blanka Đimoti Zima.

Ovogodišnje Novigradsko proljeće, i ove godine, na žalost, bilo je u online izdanju, izdanju s kojim se nerado mirimo, jer tako izostane velik dio sadržaja koji se ostvaruju u “živom” izdanju, no nadamo se da je ovo posljednja takva godina i da će se već iduće polaznici moći družiti i uživati u zajedničkom radu bez posredovanja tehničkih i virtualnih pomagala.

Voditelji  su učenicima i mentorima stajali  na raspologanju tijekom cijelog trajanja “škole stvaralaštva”. Svečano, radno i razigrano, kreativno i poticajno, pažljivo složeno po danima, koji su protjecali u radu i otkrivanju velikih i malih mjesta stvaranja i izražavanja, mnogo se toga lijepog i vrijednog dogodilo i na ovogodišnjoj Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ (2022.) – na jedinstvenom mjestu kreativnih i  darovitih  učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.

Škola djeluje kroz dvadesetak radionica posvećenih riječi, slici, zvuku i pokretu, uči se i igra u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima te kroz razne večernje programe, i to sve bez školskog zvona, a s velikom količinom osmijeha, ljubavi i potrebe za stvaranjem. Ove godine je tema kojom su se bavile sve radionice bilo Ogledalo“ Posebnost škole je uopće  detektirati i usmjeravati djecu koja se svojim trudom, kreativnošću i darovitošću pomalo razlikuju od dugih. Svakako moram pohvaliti naše učenike  koji su ove godine sudjelovali  online, odradili su  fantastičan posao, bili su  jako vrijedni i snalažljivi, doznali smo od mentorice učenika prof. Blanke Đimoti Zima.  

Svi su se okupili oko teme Ogledalo, izabrane zbog njezinih mogućih, nerijetko simboličnih značenja. Voditelji i sudionici radionica (učenici, hospitanti) na sretan i spretan način ustrajali su u međusobnoj suradnji, prožimanju različitih radionica, što se vidjelo i osjetilo tijekom petodnevnog rada u online radionicama, na večernjim prezentacijama i završnim predstavljanjima.

Bilo je zabavno i jako lijepo iskustvo. Izrazito mi je drago što sam  mogao dijeliti prostor s tako dragim ljudima. Voditelj mi se osobito svidio jer se volio šaliti i poštivao je  svačije mišljenje.  Ekipa iz televizijske se rasporedila u različite zadatke.  Imao sam zadatak snimati i montirati, izjavio je Filip Tušek, 8. a

U radionicama mi je bilo fantastično. Radili smo jako zanimljive igre i vježbe za koje nikad prije nisam čula. Uvijek  vedra i nasmijana voditeljica se jako trudila da nam bude zanimljivo i poučno i definitivno je uspjela. Iskustvo koje nikad neću zaboraviti, izjavila  je Tara Matijević, 8. a

Svečanim programima i predstavljanjima završena je 46. godina Škola stvaralaštva i 32. Novigradsko proljeće – onako kako je to i jedino moguće u kreativnoj i istraživačkoj školi, koja je kao poseban program sastavni dio Kataloga natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje: raznoliko i uzbudljivo, darovito i domišljeno, vedro, živo, energično, s osjećanjem važnosti vlastitog izražavanja i dosluha s drugima, sebi sličnima i različitima. Online okupljeni daroviti učenici osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske pokazali su samo dio onoga što je nastajalo u sedmodnevnom radu u 21 radionici. Završni svečani programi, okupljeni oko zajedničke teme ovogodišnje Škole Ogledalo, govore o njihovu stvaralačkom radu u području riječi, zvuka, slike i pokreta, o mogućnosti povezivanja i upućivanja jednih na druge.

Treba li reći da je završna online svečanost bila ujedno i najava idućeg novigradskog proljeća, iduće uzbudljive Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Uživo, svi se nadaju, ili kako kaže jedan od polaznika Škole: ništa me ne može zaustaviti na putu do Škole stvaralaštva u Novigradu.  Bilo bi prekrasno kada bi vrata „Novigradskog proljeća“ mogla otvoriti sva djeca koja svojim uspjesima i kreativnošću to zaslužuju. Škola stvaralaštva je „oaza“ u sustavu koju vrijedi podupirati i kao mjesto usavršavanja učitelja jezično-umjetničkog područja koji su i sami kreativni i uvijek u potrazi za novim metodama i idejama, izjavila je prof. Blanka Đimoti Zima.