Ponedjeljak, 28 Siječanj 2013 10:19

„Čitajmo mi, u obitelji svi“

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PROJEKT OŠ DRAGUTINA LERMANA BRESTOVAC  ZA UČENIKE I RODITELJE  - 

BRESTOVAC - Osnovna škola Dragutina Lermana u Brestovcu započela je s provođenjem projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“. Projekt se provodi u organizaciji Hrvatske mreže školskih knjižničara u više od 130 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, a u OŠ Dragutina Lermana zaživio je na inicijativu knjižničarke Ivane Rakonić Leskovar, mag. bibl. i prof. kao koordinatorice projekta, uz potporu ravnatelja Ante Majnarića, prof. i učiteljice trećeg razreda Maje Andrlić.Treći razred i učiteljica

 

 - Projektom „Čitamo mi, u obitelji svi“ promiče se važnost čitanja, te važnost obitelji u oblikovanju čitalačkih navika učenika nižih razreda. Roditeljima se skreće pozornost na činjenicu kako bi trebali biti uzor svojoj djeci u čitanju – ističe knjižničarka Ivana Rakonić Leskovar, koja je projekt prvo predstavila roditeljima.

Projekt se provodi s učenicima trećeg razreda tijekom drugog polugodišta. Svake srijede ždrijebom naprtnjaču dobiva jedan od učenika. U knjižničnoj naprtnjači nalazi se komplet od 8 knjiga iz različitih područja namijenjen čitanju učenika, čitanju roditelja i zajedničkom čitanju. U naprtnjači se također nalazi i knjiga dojmova u koju učenici sa svojim ukućanima upisuju dojmove tijekom čitanja. Sljedeće srijede, učenik koji je vratio naprtnjaču u školu, ima prigodu u nekoliko minuta drugim učenicima prepričati što mu se dogodilo tijekom proteklih nekoliko dana kad su u njegovoj obitelji svi članovi čitali knjige iz knjižnične naprtnjače.

Meri i Monita Marinović s knjižničarkom

 

Prošli tjedan izvučene su učenice blizanke Meri i Monita Marinović. Knjižničarka im je uručila ruksak koji su radosno ponijele kući u nadi da će provesti lijep vikend čitajući knjige sa svojim roditeljima i sestrom. Provedbom ovog projekta roditeljima se skreće pozornost na važnost svladavanja tehnike čitanja, motivira ih se i upućuje kako da pomognu svojoj djeci u svladavanju tehnike čitanja, te ih se senzibilizira za sklonost školskoj knjižnici i školskom knjižničaru.