Subota, 21 Rujan 2019 15:08

Gradske vedute Požege i pejzaže sunčane Požeštine slikalo 25 umjetnika na koloniji

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

5. LIKOVNA KOLONIJA U ORGANIZACIJI LIČKOG ZAVIČAJNOG DRUŠTVA VILA VELEBITAPOŽEGA

POŽEGA – Požeško Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ po 5. puta organiziralo je Likovnu koloniju na koju se ove godine odazvalo 25 umjetnika iz kontinentalnog dijela Hrvatske, od Zagreba, Koprivnice, Kutine, Osijeka, Orahovice, Slav. Broda do Vinkovaca, a posebno nekoliko već zapaženih umjetnika iz Požege. Tradicija je to koju je inicirao predsjednik „Vile Velebita“ prof. dr. sc. Josip Fajdić, koja je pronašla dobre razloge svoga postojanja a nastavit će se i dalje.

- Ove godine također imamo veliki i dobar broj umjetnika koji su se odazvali na našu likovnu koloniju, jubilarnu 5. po redu. Neki od umjetnika koji su bili spriječeni poslat će svoja djela kao prilog ovoj likovnoj koloniji.Njih čak 90 posto odazvali su se na nekoliko naših kolonija. Radit će se uglavnom u tehnikama ulja, akvarela, akrila i motivi su pejzaži Požeštine, s pogledom s Požeške gore, panoramom od sv. Vida, urbana arhitektura i vedute grada Požege. Danas imamo nekoliko velikih događanja i veliki broj posjetitelja u gradu Požegi, pa će možda netko za motiv uzeti i te priredbe i ljude na priredbi. Likovna kolonija je jednodnevna i tematska, naša Požeština i grad Požega. Od urađenih radova pripremit ćemo do kraja godine izložbu koja će biti katalogizirana kao i svaka naša do sada, a izložbu ćemo postaviti kao i prošle godine u Slav. Brodu ali i u susjednim gradovima i izvan Slavonije – istakao je Josip Fajdić, koji se nada da će ova Likovna kolonija, sada već s jednom tradicijom, nastaviti sa svojim radom, jer i umjetnici se vrlo rado odazivaju na istu.

I na ovoj likovnoj koloniji, kao i nekoliko dosadašnjih, u financijskoj potpori pomogao je grad Požega, a sve umjetnike na tradicionalnom slavonskom doručku prije odlaska na teren i slikanje na terenu pozdravio je i zaželio dobrodošlicu zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha: - Drago mi je da ste već pet godina sa nama i u našem gradu. Veselimo se i vašim budućim radovima, da ćete izz Požege ponijeti dobre impresije. Nadam se da će i ove godine kolonija biti plodonosna kako je to bilo do sada. Želim svima vama a posebno onima koji su prvi puta u Požegi puno uspjeha. Danas je Požega domaćin nekoliko događanja i bit će puno vreve i muvinga po požeškim lokacijama na oba trga. Kako je i vrijeme berbe, puna je i naša Požeška gora, u vinogradima je također živo. Mislim da ćete zaista naći dosta momenata za vaša platna.