Petak, 23 Studeni 2012 14:14

Istinite priče 'pleterničke Agathe Christie'

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PREDSTAVLJENA MLADA SPISATELJICA SANJA PETRIČEVIĆ  -

 

PLETERNICA - Odbacivši cigarete utjehu sam pronašla u hrani, Nakon razvoda zabranila sam joj da viđa oca, Vanessa je živa i pronaći ćemo je ... naslovi su ovo nekih od posljednjih priča koje je napisala Sanja Petričević, mlada spisateljica iz Komorice. Poznata uglavnom čitateljima časopisa "Moja tajna" i "Moja sudbina", nedavno je, kao 'pleternička Agatha Christie' predstavljena u gradskoj knjižnici na tribini s temom Dodir života u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. - Moje priče napisane su na temelju istinitog događaja kojega ja onda obradim. Prvu sam napisala prije šest godina iz vlastitog iskustva a potom sam se poslužila iskustvima prijateljica i drugih poznatih ljudi. Agathom Christie me nazivaju zbog stila pisanja jer na početku priče najprije iznesem zaplet a onda to na pomalo napet način na kraju rasplićem – pojasnila je Sanja.

   Tridesetpetogodišnja Sanja po struci je ekonomist i trenutno radi u požeškom Spin Valisu. Da će jednog dana, možda, biti spisateljica dalo se naslutiti još u osnovnoj školi kada se isticala u pisanju sastava, a voljela je i književnost. Oduvijek je, kaže, mnogo čitala pa i sada kod kuće ima desetak knjiga koje čita kad uhvati vremena. Obzirom da je zaposlena, te da ju po povratku kući čeka obitelj – suprug Ivan, 17-godišnji Alen, 15-godišnji Mateo i 10-godišnja Laure-Vanesse, to uglavnom bude navečer iza 23 sata ili pak vikendom. U rijetkim slobodnim trenucima piše i svoje priče. - Jednu priču pišem desetak dana po dva sata. Ovisno koju smjenu radim, nekada to bude prijepodne a nekada tek iza ponoći. Želja mi nije nekoga javno blamirati nego opisati istiniti događaj pa da možda, netko iz tuđeg iskustva može izvući pouku. Ljudi su shvatili da sam dobronamjerna tako da mi se sami javljaju i kažu kako su u mojim pričama pronašli sebe ili mi čak ispričaju svoj događaj da o njemu pišem. To mi je najveća nagrada – kaže Sanja.

   U posljednje vrijeme Sanja je u svojim pričama počela posebnu pozornost posvećivati mladima i njihovim iskustvima a sve više razmišlja i o svom prvom romanu. Na tribini u pleterničkoj knjižnici sudjelovale su Jasna Kajtar i Katarina Aladrović Slovaček, a glazbeno su je osnažili Maja Šojat na gitari i tamburaški sastav Šljivova grana.       (vm)