Četvrtak, 22 Studeni 2012 13:28

Koncert za koji se tražila karta više!

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKI BIG BAND PROSLAVIO SVOJ PRVI ROĐENDAN -

POŽEGA - Zlatna era swinga vratila se u Požegu i to zahvaljujući mladim glazbenicima prvog požeškog Big benda. Ima ih osamnaest, učenici su srednjih glazbenih škola, studenti glazbenih akademija i članovi gradske glazbe 'Trenkovih pandura'.

Iako je iza ovih mladih požeških glazbenika tek godinu dana zajedničkog staža, repertoarom vladaju više nego suvereno, a prvu su svjećicu na torti zapalili rođendanskim koncertom u požeškom kazalištu. I to pravim koncertnim spektaklom na kojemu su im se pridružile domaće i inozemne glazbene zvijezde, sve kako bi mladi Požežani dobili dodatnog 'vjetra u leđa'.

- Treba ih podržati jer uistinu sviraju sjajno, od srca, s energijom koja je nevjerojatna. Kad taj entuzijazam postoji, mora biti rezultata. Perspektiva ovoga Big benda i mladih ljudi koje okuplja je odlična jer što više sviraju, postaju još bolji, a uz to dobivaju i ono što zovemo radost muziciranja, radost života - oduševljeno kaže Alan Bjelinski, ugledni skladatelj i dirigent, ravnatelj Simfoničara HRT-a i sam iskusan glazbenik…

Svi članovi Big benda sjajan su glazbeni potencijal, a povezala ih je strast prema standardnom big bend repertoaru. - Zato što znači slobodu interpretacije. Nijedan član ovakvog orkestra ne može biti nezadovoljan jer mu se stalno pruža prilika pokazati koliko je dobar u improvizaciji, kao instrumentalist - kaže Zvjezdan Marjanović, 'alfa i omega' požeškog Big benda i član uglednih domaćih orkestara.        

Upravo su mladost i energija ovdje dobitna kombinacija. Potvrdili su to i ovoga ljeta diljem hrvatskih pozornica na svojoj prvoj turneji. Dobru suradnju i potporu imaju i od glazbenika Big benda HRT-a.

- Ovakvim projektom nije teško privući etablirana imena. Iskreno, sami nam se nude za suradnju jer prepoznaju potencijal, cijene ovakvu vrstu glazbenog entuzijazma i uistinu nas žele podržati - dodaje Zvjezdan Zveki Marijanović iza kojega je iskustvo rada na estradi i u jazz orkestrima veliko.

    I ovdje u Požegi to mu je uspjelo, kaže Zdravko Šljivac koji ih je nekoliko puta ugostio u HTV – ovoj emisiji 'Dobro jutro Hrvatsk'. Svira se sve, od swinga do funka. Svira se i domaći repertoar 'prearanžiran' za format Big benda. Za prvi požeški Big bend zato nema predaha.

A publike koja u muziciranju ovih sjajnih mladih glazbenika itekako uživa, nikada ne manjka… Prava su atrakcija i to s 'debelim' pokrićem pa ne čudi da se za koncerte ovih Požežana traži karta više gdje god nastupali.  (SN)