Petak, 30 Studeni 2018 11:12

Najavljen Tjedan Gradskog muzeja Požega

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Gradski muzej Požega povodom obilježavanja dana svog osnivanja, 6. prosinca 1924. godine, pripremio je niz događanja tijekom idućeg tjedna, od 3. do 8. prosinca – najavila je Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega na današnjoj konferenciji za novinare.

Tijekom toga Tjedna, nastavila je ravnateljica, bit će predstavljen i novi vizualni identitet Muzeja u prigodi njegove 95. obljetnice kako bi se dodatno naglasila važnost ove kulturne ustanove. Novi vizualni identitet je djelo mladog požeškog dizajnera Antonia Karače iz tvrtke Radnja d.o.o. iz Zagreba.

-U srijedu 5. prosinca u 18 sati dr.sc. Hrvoje Potrebica predstavit će najnovije rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetima oko Kaptola, a moći će se i pogledati materijal koji je stigao s restauracije. Ovo predavanje je i svojevrsna najava međunarodnog znanstvenog skupa Lost Centuries or Age of Transformation? Rethinking the Late Hallstatt/Early La Tene Transition (Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena? – ponovno promišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu) koji će se održati u petak i subotu, 7. i 8. prosinca u požeškoj Gimnaziji Požega – kazala je ravnateljica te dodala da će Muzej 6. prosinca imati štand sa svojim publikacijama i suvenirima u pješačkoj zoni gdje će građane počastiti s toplim čajem i gojtanima.

Idućeg tjedna u Muzeju će biti organizirane čak tri radionice uz aktualnu izložbu Drava Art Biennale koja problematizira vodu kao javno dobro i čiji je cilj stvaranje odgovornijeg i boljeg društva.

Tjedan će, kako je kazala muzejska pedagoginja Ljiljana Marić, započeti u ponedjeljak 3. prosinca s besplatnim vodstvom za građanstvo kroz izložbu u 19 sati nakon čega će se održati radionica – „Štedimo vodu – napravimo eko čašu“. Kakva je to eko čaša? To je čaša koja štedi novac, vrijeme i odu, a smanjuje zagađenje okoliša. U izradi čaše će pomoći nastavnica likovne kulture Sanja Mišić.

Ekologiju i umjetnost povezuje i mlada umjetnica Kristina Pongrac iz Čakovca koja će o tom problemu promišljati s požeškim učenicima u utorak, 4. prosinca na radionici Dravski mozaik.

Mulitmedijalna umjetnica Kristina Marić iz Osijeka održat će 6. prosinca edukativno - kreativnu video radionicu na kojoj će djeca interakcijom više umjetničkih disciplina zajedničkim radom istražiti pitanja o vodi kroz trodimenzionalno oblikovanje te pokretne slike.

Ivana Domanović, kustosica povijesti, najavila je novi kalendar Muzeja koji će predstaviti vrlo vrijednu Zbirku fotografija koje prikazuju nekadašnje Požežane u raznim svakodnevnim i nesvakidašnjim situacijama, događajima i prostorima.

- Ovim kalendarom pravimo svojevrstan uvod u izložbu fotografija koju ćemo otvoriti 8. ožujka 2019., a koja je posvećena Ceciliji Wollner, prvoj požeškoj fotografkinji koja je prije 120 godina otvorila prvi foto atelje u Požegi- poručila je kustosica Domanović.

Tijekom cijelog tjedna, a posebno u subotu 8. prosinca u sklopu turističke ture po gradu koju organizira Turistička zajednica grada Požege, građani će moći besplatno razgledati izložbu. 

DOGAĐANJA:

3.12. ponedjeljak, 19 h, Gradski muzej Požega

Izložba Drava Art Biennale – vodstvo po izložbi i radionica za odrasle Štedimo vodu – napravimo eko čašu, uz prethodnu najavu zainteresiranih na broj telefona 272 -130 ili putem facebook stranice Muzeja

4.12. utorak, od 11 do 14 h, trajanje 3 h, Gradski muzej Požega

Radionica mozaika (izrada s kolažem) na temu rijeke Drave, voditeljica Kristina Pongrac, mag. art., jedna od autorica na izložbi Drava Art Biennale, radionica je namijenjena djeci školskog uzrasta (osnovna škola od, 5 do 8 razreda i srednjim školama), maksimalan broj polaznika 15

5.12. srijeda, u 18 h, Gradski muzej Požega

Predstavljanje vizualnog identiteta Gradskog muzeja Požega povodom obilježavanja 95. obljetnice te kalendara za 2019. godinu

Predavanje Željezno doba Zlatne doline – novi rezultati, predavač dr. sc. Hrvoje Potrebica, Centar za prapovijesna istraživanja

Predstavljanje restauriranih predmeta s lokaliteta Kaptol Gradci

6.12. četvrtak, od 10 do 12 h, mjesto Pješačka zona,

Predstavljanje Gradskog muzeja Požega

6.12. četvrtak, od 10 do 13 h, mjesto Gradski muzej Požega

Edukativno - kreativna video radionica za djecu, voditelj Kristina Marić, autorica na izložbi Drava Art Biennale,

Opis: Voda u kontekstu javnog prostora grada temeljna je okosnica izložbe Drava Art Biennale. O važnosti vode, njezinoj ulozi, dostupnosti promišljat će i polaznici radionice za djecu. Doživljavaju li vodu kao javno dobro te kako vide svoj odnos spram vode, pitanja su kojima će se baviti kroz stvaranje video rada. Glavni akteri u istraživanju bit će glina i voda. Djeca će interakcijom više umjetničkih diciplina kroz zajednički rad istražiti pitanje o vodi, interpretirajući je kroz trodimenzionalno oblikovanje te prostor pokretne slike.

Voditeljica radionice: Kristina Marić, multimedijalna umjetnica. Maksimalan broj polaznika: 10. UZRAST: 8 – 12 godina. TRAJANJE RADIONICE 3 sata

7.12. petak, u 9 h , mjesto Gimnazija Požega

Međunarodni znanstveni skup, Lost Centuries or Age of Transformation? Rethinking the Late Hallstatt/Early La Tene Transition (Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena? – ponovno promišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu), pokroviteljstvo European Association of Archaeologists i Hrvatsko arheološko društvo, otvorenje

8.12. 2018. subota, 9.00 sati, mjesto Gimnazija Požega

Međunarodni znanstveni skup, Lost Centuries or Age of Transformation? Rethinking the Late Hallstatt/Early La Tene Transition (Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena? – ponovno promišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu), pokroviteljstvo European Association of Archaeologists i Hrvatsko arheološko društvo

Lost Centuries or Age of Transformation? Rethinking the Late Hallstatt/Early La Tene Transition (Izgubljena stoljeća ili vrijeme promjena? – ponovno promišljanje prijelaza iz halštatske u latensku kulturu)

Međunarodni skup najviše razine odvija se pod visokim pokroviteljstvom European Association of Archaeologists i Hrvatskog arheološkog društva, a jedan je od rijetkih događaja u Republici Hrvatskoj kojem je dodijeljena međunarodna oznaka European Year of Cultural Heritage 2018. Na skupu će sudjelovati 35 pozvanih sudionika iz 11 zemalja sa 30 izlaganja. Organizatori skupa su University of Edinburgh, Filozofski fakultet (Odsjek za arheologiju), Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Institut za arheologiju.

Razdoblje između 6. i 4. stoljeća prije Krista u središnjoj Europi, ili kasnohalštatsko razdoblje kako se često naziva u arheološkoj literaturi, vrijeme je intenzivnih kulturnih promjena koje označava ustroj složenih plemenskih zajednica, pojava prvih urbanih središta, kontakti s naprednim kulturama Sredozemlja i prodor nomadskih, skitskih skupina s Istoka. To je i vrijeme kada upravo u središnjoj Europi nastaje i širi se latenska kultura koja se često poistovjećuje s Keltima. Dok je ovo razdoblje u središnjoj Europi i na prostoru Alpa relativno dobro istraženo, na prostoru Karpatske kotline istraženost je znatno lošija i još je puno otvorenih pitanja. Stoga je cilj ovog međunarodnog znanstvenog skupa predstavljanje prostora s različitim povijesnim razvojem na prostoru Središnje Europe u razdoblju od 6. do 4. stoljeća prije Krista kroz usporedbu različitih istraživačkih tradicija i rezultata u različitim zemljama (Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Rumunjska.

8.12. subota, 10 h, mjesto Gradski muzej Požega

Izložba Drava Art Biennale, besplatan razgled u sklopu turističke ture po gradu