Nedjelja, 07 Listopad 2012 22:01

Zvukovni doživljaj za publiku i orguljaša

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAPOČELE 'ORGULJAŠKE VEČERI POŽEŠKE KATEDRALE' -

POŽEGA – „Orguljaške večeri požeške katedrale“ još su jedan dokaz kako zanimanje za Mozartovu 'kraljicu instrumenata' sve više raste. Prvorazredna akustika baroknog prostora i goleme zvukovne mogućnosti novih orgulja ovdje su dobitna kombinacija i za orguljaša i za publiku.

Upravo su monumentalnost i gusta paleta zvukovnih boja, orkestralna snaga, sve ono što čini 'kraljevski portret' toga glazbala. Da nove, požeške orgulje iz glasovite Eisenbarthove radionice ne poznaju zvukovna ograničenja potvrđuje i umjetnički ravnatelj požeškog orguljaškog festivala.

ORGULJASKE MASIC PAVAO- To je instrument bogat u svojoj dispoziciji, sonoran u svojoj zvučnosti, a opet sjajan i raskošan. Ovaj festival njihovom je gradnjom uistinu dobio na svojoj težini, a potvrđuju to i prvorazredna imena domaće i inozemne orguljaške scene koje ugošćuje - ističe Alen Kopunović Legetin, također jedan od sudionika ove iznimne kulturne priredbe. Etablirali su je vrsni orguljaši, sve u nastojanju da bogatu i izazovnu orguljsku baštinu približe publici. Ove godine 'Orguljaške večeri požeške katedrale' otvorio je Pavao Mašić i to repertoarom suvremene francuske orguljaške škole. - Riječ je uistinu o orguljašima koji su pisali za orgulje, dakle majstorima koji su poznavali svoj instrument i u tom smislu ovaj instrument 'sklon' je takvom repertoaru. Nastojimo njime obuhvatiti i što veći zvukovni potencijal. Tajna je svakako i u dobrom orguljašu, a onda kada se spoji kombinacija dobrih orgulja i dobra svirača rezultat je izvanredan - kaže Mašić.

Festival otvara i druge mogućnosti poput suzvučja orgulja s orkestrom ili najsavršenijim glazbalom – ljudskim glasom. - Namjera je publici približiti sličnost ljudskoga glasa u homofoniji i sazvučju s orguljama, a opet i različitost u mogućnostima koja imaju ta dva aparata. Širina koju ovaj festival otvara u tom kontekstu je sjajna i ja sam zato ovdje u Požegi redovit gost, ali i sudionik koncerata - ističe maestro Tomislav Fačini koji se ove godine predstavio sa svojim vokalnim ansamblom 'Antiphonus'.

Niz koncertnih večeri na kojima će se predstaviti uz Alena Kopunovića Legetina i mladi Ivan Bosnar, završava 9. listopada gostovanjem glasovitog Hansa Leitnera, orguljaša minhenske katedrale. (S.N.)