Subota, 06 Listopad 2012 19:53

Rudina - prošlost u budućnosti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OKRUGLI STOL ZAVODA ZA ZNANSTVENI I UMJETNIČKI RAD HAZU -

POŽEGA – U želji da se ponovno pokrenu i nastave istraživanja na povijesnom lokalitetu Rudine koje su svojim nalazima stavile Požeštinu u sam vrh arheoloških nalazišta, te da se upravo Rudine i simbol nalazišta rudinske glave i na drugi način koristi, kroz turizam, Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi organizirao je okrugli stol i znanstveni skup na temu „Rudine – prošlost u budućnosti“. Znanstvenom skupu na inicijativu akademika Dubravka Jelčića, voditelja požeškog Zavoda HAZU pridružili su se poznati stručnjaci koji su na nalazištu radili od prvih dana, koji su ga pratili kasnije, znanstveno obrađivali, otkrili njegovu vrijednost i danas mogu reći što Rudine znače u povijesti naših krajeva gledajući i onovremenu Europu.

P9302845Tako je prof. Dubravka Sokač–Štimac govorila o Prvim sustavnim arheološkim istraživanjima na Rudini. – Bila su to u tadašnje vrijeme 1980. godine najveća i najopsežnija istraživanja, sa najviše ljudi uključenih u iskapanja i velikim izdvojenim sredstvima za istraživanja. Naravno da su došli i rezultati, a posebno kada smo jednog dana našli četiri rudinske glave, razbacane kao krumpiri, drugi dan našli smo ih još, ukupno u nekoliko dana dvadeset i dvije – istakla je Sokač-Štimac, dugogodišnja ravnateljica požeškog Gradskog muzeja koja je od prvih dana radila na istraživanjima Rudina. O novijim arheološkim spoznajama o Rudini govorio je prof. dr. sc. Željko Tomičić koji je istakao da je ovo najvrednije nalazište u požeškom kraju gdje su otkriveni temelji romaničke crkve i benediktinskog samostana sv. Mihovila iz 12. stoljeća. To je najvažniji sakralni spomenik srednjeg vijeka u Slavoniji.

Antropološku analizu ljudskih koštanih ostataka s nalazišta Rudina i benediktinskog samostana sv. Mihovila izložio je dr. sc. Mario Novak, a o budućnosti povijesnog graditeljstva u Rudinama govorio je mr. sc. Boris Vučić Šneperger. Kulturološku dimenziju Rudina izložio je akademik Dubravko Jelčić a prof. dr. sc. Ivan Pejić govorio je o važnim genetičkim otkrićima u sferi vinogradarstva na Rudini. Dr. sc. Žarko Španiček obradio je Rudine kao složeni konzervatorski i restauratorski problem.

Okrugli stol nastavljen je posjetom povijesnom lokalitetu Rudine. Okrugli stol podržali su i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik. Najavljena su i nova multidisciplinarna istraživanja, arheološka iskapanja i konzervatorski radovi na Rudinama, a plod okruglog stola je i dvojezična publikacija Rudine – prošlost u budućnosti.