Srijeda, 12 Rujan 2012 12:42

Uređuju vidikovac i izdaju knjigu

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

JU ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE-

POŽEGA - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u sklopu svog izdavačkog programa tiskala je knjigu „Park u Lipiku - zaštićeni spomenik parkovne arhitekture“- autora Juraja Zelića i Tomislava Crnjca. Na više od 300-ak stranica knjiga donosi prikaz prirodnih vrijednosti područja grada Lipika, njegovu povijest kao i povijest lječilišta s posebnim naglaskom na lipički perivoj koji je zaštićen još od 1965. godine kao spomenik parkovne arhitekture.

index2.phpU knjizi su ujedno date i smjernice za revitalizaciju perivoja koji ima čak 66 vrsta drveća i grmlja.

- Knjiga obuhvaća područje grada Lipika i to njegov geografski položaj, prirodna obilježja, geološke značajke, ali i floru i faunu. Uz to knjiga obrađuje i prapovijesni dio, rimsku kulturu i ostala razdoblja sve do današnjih dana - ističe jedan od autora Tomislav Crnjac dodajući kako knjiga sadrži i mapu perivoja kako bi se svaki čitatelj knjige mogao lakše snaći i identificirati svako drvo.

Knjizi je priložena i posebna mapa s popisom dendroflore u lipičkom perivoju koji je jedan od najljepših u Hrvatskoj. Svojedobno je u Austrougarskoj bio odmah iza Karlovih vari.

Promocija knjige trebala bi se održati krajem ovog mjeseca. Javna ustanova za zaštićena područja Požeško-slavonske županije do sada je podsjetimo tiskala knjige o prirodnim vrijednostima Požeško-slavonske županije te o  parkovima u Kutjevu i Trenkovu.

Mladi čuvari prirode

Kako bi one najmlađe osposobili za zaštitu prirode ali i kako bi ih naučili da se snalaze u prirodi te je kvalitetno promatraju JU za zaštićena područja županije zajedno sa Zakladom „Adris“ pokrenula je hvale vrijedan projekt „Mladi čuvari prirode“. U projekt je bilo uključeno šest osnovnih škola iz Poljane, Trenkova, Čaglina, Kutjeva, Dobriše Cesarića i Katolička osnovna škola iz Požege. Uglavnom se radi o učenicima šestih razreda.

Sada je preostalo organizirati završnu svečanost koja će se održati na Sovskom jezeru krajem ovoga mjeseca. Mladim čuvarima prirode ujedno će biti prezentirana i novouređena poučna staza i vidikovac a ujedno će im biti uručena i priznanja o osposobljenosti za čuvare prirode.

Vidikovac na Sovskom jezeru

Nastojeći unaprijediti zaostali čaglinski kraj u Požeštini koji ima status područja od posebne državne skrbi, JU za upravljanje zaštićenim područjem županije, široj javnosti želi približiti skrivene ljepote toga kraja. Najviše se radi oko Sovskog jezera ili kako ga neki zovu Gorskim okom Dilj gore. Nakon uređenja poučne staze tamo  je, doznajemo od ravnatelja Crnjca postavljen vidikovac. Potporu ovom projektu dalo je i Ministarstvo turizma, ali i sama općina Čaglin. JU po uzoru na Plitvička jezera, već od iduće godine uz Sovsko jezero planira urediti i šetnicu. Tako bi ovaj biser Dilj gore bio još zanimljiviji izletnicima i ljubiteljima prirode. (V.Re.)