Petak, 07 Rujan 2012 14:52

Mladoženje se kitilo baš kao i mladenke

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEŠKA SMOTRA FOKLORA UZ IZBOR NAJLJEPŠEG SVATOVSKOG PARA  -

POŽEGA – Proteklog vikenda su požeškim ulicama odjekivali zvuci pjesme i tambure, a   mnogim je Požežanima bilo drago na svojim ulicama ponovno vidjeti svu raskoš i ljepotu narodnih nošnji na tradicionalnoj požeškoj smotri folklora „Oj Požego, sve ti je na glasu“ koje je organiziralo GKUD Požega. I dok su s jedne strane u toj raskoši i nošnji i običaja uživali Požežani i njihovi gosti s druge su strane u gostoljubivosti Požežana mogli uživati i sudionici smotre iz desetak folklornih društava, HKUD Fra Petar Bakula Posušje, KUD S. Janković Rokovci Andrijaševci, KUD Vjekoslav Klaić Garčin, KUD Miljevci Drinovci, KUD Širokopoljac Široko Polje, KUD Jelenčanka Gornja Jelenska, KUD Cernik Cernik i KUD Kondrićani Kondrić. Oni su na velikoj festivalskoj pozornici izveli pjesme i plesove svoga kraja. Brojne okupljene Požežane i članove folklornih društava na početku smotre pozdravio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i zaželio da i dalje čuvaju tu narodnu baštinu svoga kraja.povorka1

Iako djeluje tek dvije godine Kulturno umjetničko društvo Jelenčanka iz Gornje Jelenske iza sebe ima mnogo nastupa no u Požegi do sada nisu bili. - Mi smo jedno relativno mlado društvo no unatoč tomu dobri smo u onomu što radimo a to je čuvanje naših izvornih običaja. Ja se osobno bavim folklorom veoma puno, gotovo tri desetljeća, a i oni to vole jer je pola sela u društvu - ističe Katica Tomac voditeljica KUD-a.

Mnogo više plesnog i pjevačkog iskustva imaju članovi KUD-a "Slavko Janković" Rokovci- Andrijaševci jer je njihov KUD osnovan čak 1936. godine kao ogranak Seljačke sloge.

- Ima nas stotinjak a bavimo se isključivo izvornim folklorom. Dosada smo sudjelovali na svim većim smotrama od Vinkovačkih jeseni do Đakovačkih vezova te Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. U Požegi još kao folkloraši nismo bili i mogu reći sa sam ugodno iznenađen ovom prekrasnom priredbom - ističe predsjednik Darko Kulovnjak dodajući kako su upravo ove smotre prilika da se pokaže vrijedna i bogata kulturna baština koju imaju gotovo sva naselja u Hrvatskoj.

pozega
U sklopu smotre održan je i izbor najljepšeg svatovskog para, a tu su laskavu titulu ponijeli Maja Tomšić i David Pehar iz Luča. Onako visoka i vitka  u uistinu prekrasnoj nošnji naslijeđenoj još od bake Maja je kao mlada plijenila veliku pozornost. No ni malo u kićenju nije zaostajao ni mladoženja David. - Mi smo iz istoga sela iz bogatih kuća pa smo zato ovako bogato obučeni i sretni smo zbog toga. Na sebi imam i srebrnjake jer se kod nas nisu nosili dukati već srebrnjaci, što je karakteristično za Baranju jer mi smo bili dosta vezani za Mađarsku, za Pečuh i Mohač tako da se naša nošnja razvijala pod utjecajem mađarske kulture. Volim nošnju i dapače bio bih vrlo sretan kada bi na svom pravom vjenčanju ovako bio obučen - kaže David.

Drugo su mjesto osvojio svatovski par Martina Paulić i Miroslav Šarić iz Našica, a treće Maja Alaber i Marijan Srdarević iz Zagrađa.