Petak, 17 Ožujak 2017 11:35

Osmišljavanje turističkog proizvoda u ruralnom turizmu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽAN SEMINAR ZA OBRAZOVANJE U TURIZMU I RAZVOJ RURALNIH KRAJEVA -

POŽEGA – Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma u dvorani HGK Požega održan je besplatni seminar za polaznike, pod nazivom „Za razvoj ruralnih krajeva“, obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam te osmišljavanje turističkog proizvoda u ruralnom turizmu. Seminar je namijenjen potencijalnim i registriranim OPG-ima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnim područjima i u ruralnom turizmu te svima onima koji rade na području ruralnog turizma, od jedinica područne i lokalne samouprave, turističke zajednice, LAG-ovi, komore, udruge, zadruge, tvrtke i drugi.

IMG 9671Organizatori seminara je Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz pokroviteljstvo Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i podršku HGK – Županijske komore Požega. Cilj seminara je pomoć i obrazovanje svih djelatnika koji rade na području ruralnog i tradicijskog turizma, oko osmišljavanja i kreiranja turističkog proizvoda, plasmana turističkog proizvoda, razvoja turističkog proizvoda, te suradnje s turističkom industrijom. Uvod u seminar dala je direktorica TZ grada Požega Silvija Podoljak.

Što je dobar turistički proizvod, koji mora prije svega biti jedinstven kako bi privukao potencijalnog konzumenta, pojasnila je na seminaru Dubravka Davidović, konzultantica u turističkoj industriji. - Složeni turistički proizvod je paket aranžman koji sadržava minimalno dvije usluge pa nadalje. Pri tom, morate biti jedinstveni, ako imate 50 domaćinstva na jednoj destinaciji koja imaju sličnu ponudu, vi morate ponuditi nešto jedinstveno kako bi gost došao baš k vama. Potrebna je autentičnost i dobro osmišljeni sadržaji. Danas turizma poznaje više od 85 raznih niša, od gastro, vinskog, zdravstvenog i sl., ali morate pronaći nišu koja vam pruža mogućnosti pokazati ono u čemu ste najbolji – naglasila je Davidović dodajući kako je primjer dobre prakse na području kontinentalne Hrvatske baranjsko selo Karanac, destinacija gdje su sadržaji osmišljeni i uključeno je više seoskih gospodarstava u jednu priču. Tako jedni nude smještaj, jedni prehranu, jedni boravak na imanjima, jedni vino, nitko od njih pojedinačno ne može pružiti gostu deset sati aktivnosti, no svi zajedno nude cijelu priču, Karanac. Na taj način rade i austrijska i slovenska područja, pa jedno selo u Sloveniji nudi i kupke u sijenu.

IMG 9657- Bitna je ta posebnost, ta priča koja je jedinstvena i razlikuje se od drugih. Obično se ljudi na svojim imanjima bave proizvodnjom, pružaju uslugu, pripremaju niz proizvoda, pa nemaju vremena osmišljavati i marketinški obrađivati svoju priču, stoga je potrebno prožimanje i integracija više sudionika iz turističke industrije, agencija, operatora, prijevoznika, marketinga, PR stručnjaka, medija, da priča privuče goste postane i dohodovna za sve – istaknula je Davidović.

Kako napraviti dobru turističku vinsku priču objasnio je sudionicima seminara Dražen Plasaj, PR i marketing manager, objašnjavajući kako, na primjer, francuska vina iz pojedinih pokrajina pa uključujući i šampanjac imaju iznad prosječno visoku cijenu na tržištu upravo zahvaljujući dobroj priči i jakom marketingu koji stoji iza njih. 

Temu turističkog proizvoda te analizu stanja i mogućnosti plasmana vlastitog turističkog proizvoda predavala je Ksenija Keča, pročelnica katedre za turizam na DIU Libertas.

Kako je i ovaj seminar bio dobro posjećen od zaista raznih struktura iz Požeštine, koje već rade ili tek traže svoju šansu u turizmu, vidi se da je turizam djelatnost o kojoj mnogi razmišljaju i traže svoj komadić kolača u turističkoj torti.

Tekst/foto: Vladimir Protić