Utorak, 14 Ožujak 2017 09:28

Uručene diplome i promovirano 22 majstora u 8 zanimanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBRTNIČKA KOMORA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE PROVODI DODATNA OBRAZOVANJA U SUSTAVU OBRTNIŠTVA -

POŽEGA - Obrtnička komora Požeško-slavonske županije već niz godina provodi dodatna školovanja, edukacije i obrazovanje u sustavu obrtništva. Jedno od obrazovanja je pripremanje i omogućavanje polaganje majstorskog ispita, koje je prva stepenica za ulazak u sustav obrtništva, obavljanje obrtničke djelatnosti, vođenje samostalnog poslovanja i sudjelovanja u sustavu obrazovanja za obrtnička zanimanja. Do sada je OK županije organizirala polaganje majstorskog ispita za 466 majstora.

IMG 9435- Majstorski ispit je najveći stupanj obrazovanja u Hrvatskoj obrtničkoj komori i državno priznati ispit i zanimanje, visoko se cijeni u Hrvatskoj taj stupanj obrazovanja, a sve više se cijeni i u Europi. Majstorski ispit nije samo uvjet za obavljanje pojedinih gospodarskih djelatnosti i otvaranje obrta, nego i uvjet za dobivanje licenci u sustavu srednjoškolskog obrazovanja i strukovnih škola za obrazovanje obrtničkih i strukovnih zanimanja. Majstori su temelj gospodarskog razvoja malog i srednjeg poduzetništva, kako pokazuju europske zemlje, a nadam se da će to postati i u našoj sredini. Nadamo se da će to smanjiti negativan trend smanjenja broja obrtnika, iseljavanje i odlazak mladih iz Slavonije – istakao je predsjednik OK Anto Bilobrk, koji dodaje da na Zavodu na zapošljavanje nema niti jedne osobe s položenim majstorskim ispitom. Jedan dio osoba koji su upravo promovirani u majstore već imaju svoj obrt ili žele osnovati svoj obrt.

Na svečanoj promociji 22 osobe su dobile majstorske diplome za majstora u 8 zanimanja i majstorskih zvanja: majstor autoserviser (1), majstor elektoinstalater (1), majstor frizer (5), majstor kuhar (3), majstor natkonobar (1), majstor stolar (1), majstor tesar (6), majstor zidar (4). Diplome su novim majstorima uz čestitke uručili zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha i požeški gradonačelnik Vedran Nefrović, koji je istakao: - Ovo obrazovanje i ove majstorske diplome pokazuju da ipak postoji interes za dodatnim edukacijama kod ljudi i stjecanje kompetencija u nekim područjima. Važno je da ova inicijativa za obrazovanjem naiđe kasnije i na radna mjesta i zapošljavanje, kao rezultat dobivanja ovih majstorskih diploma.

Majstorske diplome i zvanje majstora stekli su: Domagoj Varešak iz Pleternice, Josip Petrž iz Orahovice, Marica Babić-Španić iz Požege, Ivana Gašparac iz Pleternice, Senka Matijević iz Lipika, Ljiljana Novak iz Kaptola, Anamarija Vapnar iz Pakraca, Mara Budimir iz Pleternice, Željka Lovrić iz Drage, Zoran Prpić iz Požege, Aleksandar Bojčić iz Požege, Damir Tomić iz Ivandola, Vladimir Adamek iz Bjeliševca, Stjepan Blašković iz Mihaljevaca, Dalibor Klein iz Kule, Ivo Lovrić iz Velike, Mario Senj iz Brestovca, Boris Stanić iz Vidovaca, Tomislav Deli iz Boričevaca, Stipo Đaković iz Stražemana, Antonio Lovrić iz Češljakovaca i Damir Soldo iz Sulkovaca.

Tekst/foto: Vladimir Protić