Petak, 13 Siječanj 2017 14:43

Prezentacija zajmova iz sredstava EU fondova i bespovratnih potpora

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ŽUPANIJSKA GOSPODARSKA KOMORA I HAMAG-BICRO ORGANIZIRALI RADIONICU -

POŽEGA – Hrvatska gospodarska komora ŽK Požega u suradnji s HAMAG-BICRO-om organizirala je prezentaciju zajmova iz sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) i bespovratnih sredstava. Prezentacija je namijenjena mikro, malom i srednjem poduzetništvu, trgovačkim društvima i obrtima, na koju se odazvalo tridesetak poduzetnika iz Požeštine.

Jedan od predavača na radionici, Boris Matić iz HAMAG-a, istakao je da je to do sada najšira paleta programa za male poduzetnike ali i fizičke osobe, obrtnike, te prihvatljiv i za poduzetnike početnike, koji tek kreću u poduzetničke vode s ovim programom. – Za početak napravite svoj poslovni plan i pošaljete u HAMAG, a kako on bude pozitivno ocijenjen za financiranje, tek onda otvarate tvrtku ili obrt. Uz nepovratne poticaje možete konkurirati i za poduzetničke kredite po zaista povoljnim kamatnim stopama od 0,5%. Kroz ove programe može se financirati proizvodnja i usluge, turizam, samo ne trgovina i razvoj poljoprivrede, jer te djelatnosti se financiraju po drugim programima – kaže Matić koji je naveo i pregled otvorenih i najavljenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih poduzetništvu.

ESIF zajmovima obuhvaćeni su ovi programi: Mikro investicijski zajmovi – za mikro i male poduzetnike, po kamatnoj stopi od 0,5 do 1,5%, namijenjeni osnovnim i obrtnim sredstvima u rasponu od 1.000 do 25.000 eura. Mikro zajmovi za obrtna sredstva – za mikro i male poduzetnike po kamatnoj stopi od 1,5 do 3,5%, namijenjeni obrtnim sredstvima u rasponu od 1.000 do 25.000 eura. Mali zajmovi – za mikro, male i srednje poduzetnike po kamatnoj stopi od 0,5 do 1,5%, namijenjeni osnovnim i obrtnim sredstvima u rasponu od 25.000 do 50.000 eura.

Tekst/foto: Vladimir Protić