Utorak, 10 Siječanj 2017 11:08

Sredstva pomoći dobili samo veliki voćari koji su imali preko 90% štete u voćnjacima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RASPODJELA SREDSTAVA ŽURNE POMOĆI ZA UBLAŽAVANJE POSLJEDICA ELEMENTARNE NEPOGODE MRAZA IZ TRAVNJA 2O16. GODINE ZA POŽEŠKO-SLAVONSKU ŽUPANIJU -

POŽEGA – Nakon što je Vlada RH donijela odluku o izdvajanju 20 milijuna kuna iz državnog proračuna za naknadu štete koje su imali voćari zbog elementarne nepogode mraza u travnju 2016. godine, provjerili smo koliko je dobila Požeško-slavonska županija od tih sredstava. - Kod raspodjele 20 milijuna kuna za elementarne nepogode iz državnog proračuna, ministarstvo je odlučilo da će sredstva dodijeliti voćarima koji su imali štetu veću od 90%, što znači da će u Požeško-slavonskoj županiji voćari dobiti 424.768,00 kuna. Pored ove oštete za koju možemo reći da je zapravo pomoć, ministarstvo d1495fd50aec8a7f22f99ef1d7dfe1a1 XLpriprema sljedeće: uplatiti prvu ratu izravnih plaćanja za 2016. za sve poljoprivrednike u veljači i ožujku, te do kraja lipnja drugu ratu uz već isplaćeni avans u 11 mjesecu 2016. godine – istakao je zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović, koji ističe još neke aktivnosti koje se tiču poljoprivrede, posebno poboljšanja uvjeta poslovanja onih koji se bave poljoprivredom. Prije svega tu je još uvijek u pripremi Zakon o poštenoj trgovačkoj praksi koji bi trebao regulirati prije svega prodaju poljoprivrednih proizvoda.

Priprema se i Izmjenu pravilnika za mjere ruralnog razvoja od kojih je najznačajnija mjera 4.1.1. koja će biti puno jednostavnija i u puno manjem iznosu po korisniku što će omogućiti većem broju OPG-a realizirati istu. - Važne mjere za koje se mi u županiji zalažemo je mjera „ dobrobit životinja“ čime bismo uvelike pomogli stočarima naše županije koji imaju veliku perspektivu, te za reviziju postojeće mjere osiguranja usjeva, životinja u poljoprivrede koja mora biti puno povoljnija, a ne da se odštetu isplaćuje tek ako je šteta viša od 30%, a premija osiguranja enormno visoka – ističe Jakopović, koji najavljuje i novi Zakon o raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta, gdje će općine i gradovi dobiti ovlasti o dodjeli poljoprivrednih zemljišta sa naglaskom na domicilnost.

U nastavku donosimo popis voćara koji su dobili naknadu štete s iznosima koje su dobili.

SPISAK RASPODJELE SREDSTAVA ODŠTETE ZA MRAZ

IMG 0002

Tekst/foto: Vladimir Protić