Subota, 08 Listopad 2016 10:45

Od ubranog zweigelta pripremit će jedinstveno vino Erasmus +

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

BERBA GROŽĐA U SKLOPU ERASMUS PROGRAMA NA POŽEŠKOM VELEUČILIŠTU -

VETOVO – Južne padine Papuka na cijelom području kutjevačkog vinogorja prekrivene su vinogradima, najkvalitetnijim nasadima, a na tim položajima svoje vinograde ima i Veleučilište u Požegi. Nekoliko ha pod bijelim sortama i nekoliko ha pod crnim sortama, na padinama iznad Vetova, a iznad vinograda nalazi se i Vinska klijet. Nesamo pogon za proizvodnju vina, nego i učionice, laboratorij i vinski podrum u kojemu svaki student Studija za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo ima svoju bačvu u kojoj njeguje svoje vino. I vinogradi se održavaju na taj način da se o njima brinu studenti i profesori.

Kako su sada na redu berbe, jedan dan berba je organizirana i za sve koordinatore europskog projekta Erasmus +, sa svih hrvatskih visokih škola, veleučilišta i sveučilišta, u kojemu požeško Veleučilište sudjeluje već petu godinu. U berbi su bile i studentice iz Poljske i Španjolske koje su trenutno na projektu mobilnosti u Požegi, a po riječima dekana dr. sc. Dinka Zime, od ubranog grožđa s ovog susreta proizvest će se specijalna edicija vina koje će dobiti naziv Erasmus +, a koristit će se u slijedećim nastavcima ovog projekta. Uz koordinatore i učesnike projekta Erasmus + u berbi su sudjelovali pročelnici studijskih odjela, studenti Studija VVV, ukupno pedesetak osoba, a u posjetu im je došao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha, koji su se upoznali s radom klijeti i spremišta vina, te budućim planovima na razvoju ovog studija.

Koordinatori su održali i okrugli stol o projektima mobilnosti i na koji način potaći mobilnost osoba s manje mogućnosti, a sve goste izvan požeškog Veleučilišta dekan Zima upoznao je s dosezima i stanjem na Veleučilištu. Za cjelokupni rad i rezultate dobili su pohvalu od požeško-slavonskog župana Tomaševića, koji je i ovom prilikom istakao da školstvo, od srednje škole pa do veleučilišta mora biti predvodnik u razvoju naše poljoprivrede, posebno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

- Veleučilište je temeljni stup razvoja društva i nukleus znanosti. kako je ovo naše zeleno more, naša poljoprivreda i mi želimo veću povezanost zelenog i plavog. Mi vas kao naše goste pozivamo da budete upravo ambasadori našeg kraja i naše poljoprivrede, jer i mi želimo da budemo uz bok razvoja svima u Hrvatskoj. Ovo je za nas naš Oxford i Cambridge, gdje dolaze kroz razmjene ljudi iz cijelog svijeta. To je jedini i najbolji način za razmjenu i prikaz naših dostignuća u ovoj Zlatnoj dolini, ValisAurea, koju su jo po dobru poznavali i Rimljani – istakao je župan Tomašević, kojise posebno zalaže da srednje škole u svojim promjenama kurikuluma više prostora daju praktičnom radu, te pokušava u srednjoj poljoprivrednoj školi organizirati uz već vinogradarsku i voćarsku proizvodnju, stočarsku i svinjogojsku proizvodnju, te preradu prehrambenih proizvoda. – Mi našu mladu djecu trebamo naučiti kako upravljati OPG-om, a ne pripremati ih za biro za zapošljavanje. Mladi čovjek mora u poljoprivrednu školu ići ciljano, da donese znanje u svoju obitelj, te da svoju majku i oca savjetuje u proizvodnji, a bude nakon toga i voditelj svoga OPG-a. Mi to kroz projekte možemo napraviti, a Veleučilište nam u tome može mnogo pomoći – dodao je župan Tomašević i pozvao sve profesore da se uključe u izradu županijske razvojne strategije kao temeljnog dokumenta razvoja Požeško-slavonske županije u budućem vremenu.

Nakon odrađene berbe gosti su obišli vinski podrum u kojemu se njeguje vino, koje je prikazao prof. mr. sc. Josip Mesić, koji je kao vrsni poznavatelj vina odradio i jednu edukacijsku degustaciju vina. Posebna je tematika bila upotreba raznih kvasaca u proizvodnji vina, gdje su gosti na zoran način mogli vidjeti da od iste berbe, iste sorte grožđa, upotrebom raznih kvasaca dobivamo razne nijanse vina. Nakon više godina upotrebe došlo se i do najkvalitetnijih kvasaca, koje sada Veleučilište može preporučiti vinarima Požeštine i šire za praktičnu primjenu.