Srijeda, 27 Srpanj 2016 13:58

Nastale štete od 21,9 milijuna kuna na poljoprivrednim usjevima i kućanstvima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ELEMENTARNE NEPOGODE U POŽEŠTINI NAPRAVILE MILIJUNSKE ŠTETE -

POŽEGA - Prve procjene šteta uslijed elementarne nepogode koja je zahvatila dio Požeške kotline sredinom srpnja višemilijunske su. Komisije koje još uvijek rade na terenu do sada su procijenile da je šteta od 21,9 milijuna kuna i na području gradova Požege, Pleternice i Kutjeva te općina Kaptola i Jakšića.

- Na poljoprivrednim površinama nastalo je šteta u iznosu 11,1 milijun kuna. Najveće štete pri tom su nastale na pleterničkom području, slijedi jakšićko područje, Kutjevo te Požega i Kaptol. Štete koje se odnose na građevinske objekte, a stradalo je stotinjak i više kuća te poljoprivrednih objekata iznose 9, 9 milijuna kuna i to tri milijuna kuna na području Pleternice, tri milijuna kuna na području Jakšića, 2,5 milijuna kuna na kutjevačkom području, milijun kuna šteta na području Požege i prigradskih naselja te 400 tisuća kuna na području Kaptola. Tu je i prijava u gradu Pleternici za uništenu opremu u vrijednosti 900 tisuća kuna – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na tiskovnoj konferenciji dodajući kako su velike štete nastale i na poljoprivrednim kulturama što će imati dugoročne posljedice.

- Najviše je nastradao duhan i kukuruz, ali i pšenica, zob te soja koja je bila u fazi razvoja. Možemo govori o preko tisuću hektara uništenih kultura – 500 ha duhana, 500 ha kukuruza te vinogradi posebice na kutjevačkom području. To nije samo pitanje izračuna brojki, već je problem koji će s i dalje reflektirati. Sigurno će biti nedostatak stočne hrane ako su već sada uništene te kulture, neće biti ni dovoljno pšenice, a iz razgovora s poljoprivrednicima problem će se multiplicirati posebice u dijelu cijena. Mnogi koji su planirali hraniti svoju stoku hranom iz vlastite proizvodnje morat će sada ili prodati stoku u bescjenje ili kupovati hranu po visokim cijenama. Štete su nastale i na plastenicima i na nasadima u plastenicima tako da je tu riječ o velikim iznosima, ali i velikim problemima u daljnjoj proizvodnji – dodao je župan Tomašević.

Nove štete nanijelo je i nevrijeme od neki dan i velike oborine koji su zahvatili dijelove Požeške kotline, općine Velika, i grada Kutjeva, a na području općine Čaglin devastirane su ceste zbog bujičnih voda, električna energija je nestajala, a pravi razmjere tih novih šteta vidjet će se nakon prvih izvješća.

- Tek je kraj srpnja i još ne znamo kako će biti u kolovozu, koliko još izvanrednih situacija možemo očekivati. S resornim ministrom sam se čuo kada se dogodilo zadnje veliko nevrijeme, sada mu šaljem izvještaj i dopis. Ministar je obećao da će za našu županju pronaći dio sredstava kada se obrade sva izvješća i očekujemo da će prema našim poljoprivrednicima ta sredstva biti isplaćena u što kraćem roku. Nažalost, nakon tri godine nepogoda nije se dobila gotovo niti jedna kuna pomoći, ali vjerujem i očekujem da će se ovoga puta sredstva pronaći – istakao je župan Tomašević dodajući kako ovako velike oborine uvijek i ponovo na stol stavljaju pitanje akumulacije Kamensko.

Poslije velikih kiša koje su pale a bilo je i 40 do 50 litara po četvornom metru, zbog nemogućnosti odlaska vode s polja nastajale su nove štete – trulež i bolesti te nemogućnost stavljanja zaštite. I kad je nevrijeme, kada su ovakve situacije, uvijek dolazi pitanje odvodnje i uvijek se vraćamo na naše akumulacije, uređenja vodotoka i Orljave i ostalih rijeka.

- Akumulacija Kamensko projekt je koji želimo staviti u punu funkciju, bez toga nema ni obrane od poplave ni navodnjavanja, a u ovakvim situacijama očito je koliko je potreban našem području – zaključio je župan Alojz Tomašević.