Četvrtak, 14 Srpanj 2016 13:56

Olujno nevrijeme ostavilo iza sebe velike štete na stambenim i gospodarskim objektima i u poljoprivredi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OLUJNO NEVRIJEME ZAHVATILO POŽEŠTINU A NAJVIŠE NASELJA GRADA KUTJEVA I PLETERNICE TE OPĆINA KAPTOL I JAKŠIĆ  - 

POŽEGA - Jučer oko 18 sati sati sjeveroistočni dio Požeštine pogodilo je jako olujno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, jakom kišom i tučom. Vjetar je porušio veliki broj stabala koje je popadalo preko prometnica, te odnio ili oštetio krovove stambenih i gospodarskih objekata. Zbog veće količine porušenih stabala za sav promet zatvorene su lokalne ceste Jakšić-Trapari i Lakušija-Rajsavac, a otvorene su tek jutros kada su zajednički cestarske službe i djelatnici Hrvatskih šuma uspjeli izrezati palo drveće i ukloniti ga s prometnica.

Sva stradala područja odmah je obišao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, te zajedno s županijskim vatrogasnim zapovjednikom Ugrinom, dao nalog da se aktiviraju JVP Požeško slavonske županije, JVP Grada Požega i Vatrogasni centri, te DVD u naseljima. Na području općine Jakšić zajedno s načelnikom Ivicom Kovačevićem i vatrogasnim snagama rezali su srušeno drveće preko prometnica i električnih vodova te ga uklanjali. Nekoliko velikih borova palo je i na zgradu OŠ Mladost Jakšić, a u naselju Jakšić, koje je najviše stradalo, gotovo da nema domaćinstva koje nije imalo štete. Na jako puno stambenih i gospodarskih objekata otvorena su krovišta i uništeni mnogi krovovi. Vatrogasci su unatoč kiši u nastavku dana i noći otklanjali porušena stabla i pomagali u sanaciji, ispumpavali vodu iz podrumskih prostorija te imali preko 30 tehničkih intervencija. Na vjetromjeru u naselju Jakšić očitana je brzina vjetra od 183 km. U naseljima Eminovci, Bertelovci, Jakšić, Radovac, Rajsavac, Cerovac, oštećeno je pedesetak objekata.

Zbog pokidane elektromreže bez opskrbe električnom energijom ostali su potrošači

sjeveroistočnom dijela Požeštine, te dijela grada Požege. Dežurne ekipe HEP-a su bile cijelo vrijeme na terenu i u noćnim satima otklanjali kvarove. Naselja su bila nekoliko sati bez napajanja električnom energijom. Na teren su bili upućeni i djelatnici HC Ceste-Slav. Brod, te djelatnici Županijske uprave za ceste.

Cijeli dan danas se popravljaju oštećeni objekti i uklanjaju srušena stabla.