Srijeda, 22 Lipanj 2016 11:16

Najavljeni natječaji za E-impuls i bespovratna EU sredstva

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA PREDSTAVILO NOVE MJERE I PROGRAME POTICANJA PODUZETNIŠTVA -

POŽEGA – Predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta, no bez najavljenog ministra Darka Horvata, jer je u međuvremenu Vlada postala samo tehnička, poduzetnicima Požeško-slavonske županije predstavili su nove mjere i programe poticanja poduzetništva u RH. Domaćin u velikoj dvorani HGK bio im je Luka IMG 2449Balenović, predsjednik ŽO HGK i Senka Horvat, direktorica Razvojne agencije Panora. Predstavljene su nove mjere pod nazivom „MINPO je tu za vas“ a s osnovnim ciljem da se izravnim razgovorom s poduzetnicima i predstavnicima lokalne i regionalne samouprave potakne poduzetništvo na korištenje ovih mjera iz nekoliko programa i korištenje bespovratnih sredstava EU fondova.

- Predstavnici Ministarstva prezentirat će poduzetnicima i obrtnicima, najave natječaja iz E - impulsa za 2016. i natječaje EU fondova te novi zakonodavni okvir za poticanje ulaganja u RH – najavila je Senka Horvat.

Do sada su se poduzetnici uvijek žalili da su je prevelika i komplicirana dokumentacija koju moraju prikupiti, te da su donji pragovi za iznos ulaganja za naše prilike preveliki, te da ih ne mogu dostići i biti konkurentni u natječajima. Mario Antonić, pomoćnik ministra odmah je naglasio da su ovi natječaji prilagođeni potrebama naših poduzetnika. - Želimo na što jednostavniji način, što više sredstava približiti hrvatskim poduzetnicima i obrtnicima, ubrizgati novi krvotok u gospodarstvo, što će na kraju rezultirati novim zapošljavanjima i boljitkom IMG 2454za sve nas. Pojednostavili smo postupak same prijave projekta, sa 6 koraka na samo 3 koraka, te smanjili donji prag visine ulaganja, a rok obrade je maksimalno 90 dana. Sada su minimalni iznosi puno niži nego što su bili prije i vjerujem da će ovakav pristup omogućiti plasiranje sredstava što širem krugu poduzetnika lijepe naše, a ne samo u određenim centrima koji su financijski jači.

Ljiljana Zajc, voditeljica Službe za poticanje investicija održala je prezentaciju o mogućnostima korištenja sustava potpora za ulaganje koje pruža Zakon o poticanju ulaganja. Prikazan je postupak prijave, odobravanja i korištenja potpora te praćenje odobrenih projekata ulaganja i nadzora nad korištenjem potpora i ostala pitanja u vezi primjene pravila o regionalnim potporama. Mila Ćorić, stručna savjetnica u Upravi za EU programe i projekte najavila je natječaje iz E-impulsa za 2016. i natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava iz Strukturnih fondova EU.

Tekst/foto: Vladimir Protić