Petak, 17 Lipanj 2016 09:04

Mali poduzetnici poslovali kao „veliki“ a znali i raspodijeliti dobit

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „VELIKI KORACI MALIH PODUZETNIKA“ -

IZ PROJEKTA NASTALO 9 VJEŽBOVNIH TVRTKI MALIH PODUZETNIKA

POŽEGA – Na Veleučilištu u Požegi proteklog je tjedna održano predstavljanje rezultata projekta "Veliki koraci malih poduzetnika" gdje su svi mali poduzetnici i njihovi mentori primili priznanja za svoj rad i poduzetničke ideje.

- Ovo je završni korak projekta u kojem smo odradili deset vrlo zahtjevnih i opsežnih aktivnosti. Na samom početku educirali smo učitelje i odgajatelje iz područja poduzetništva kako bi svoja znanja mogli prenositi djeci. Cijeli projekt bazirao se na socijalnom poduzetništvu koje čovjeka stavlja ispred kapitala. Kroz radionice djeca su sudjelovala u svim virtualnim odjelima poduzeća, nabave, prodaje, financija, marketinga, nakon čega su razvijala poslovne ideje i proizvode koje su prodavali na Festivalu dječjeg poduzetništva - rekla je Katarina Potnik Galić, koordinatorica projekta.

Dječji vrtić sv. Leopolda Mandića u partnerstvu s OŠ Julija Kempfa, OŠ Dobriše cesarića, OŠ Antuna Kanižlića i Gradskim vrtićima Požega te u suradnji s djelatnicima Veleučilišta u Požegi započeo je prije 10 mjeseci realizaciju projekta „Veliki koraci malih poduzetnika“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda kroz IPA komponentu IV Razvoj ljudskih potencijala – Promocija poduzetništva.

Osnovni cilj ovog projekta je razvijanje poduzetničkih osobina kod djece predškolske i školske dobi primjenom metoda poučavanja za usvajanje poduzetničkih kompetencija kroz niz aktivnosti, igara, vježbi i simulacija prilagođenih njihovoj dobi, a Ciljna skupina su djeca predškolske dobi (od 3 -7 godina) te djeca nižih razreda osnovne škole. Sve aktivnosti koje su se provodile u okviru ovog projekta prilagođene su dobi djece koja su uključena u aktivnosti projekta. Vremensko trajanje realizacije projekta je 10 mjeseci (od kolovoza 2015. do lipnja 2016. godine).

- Poučavamo li dijete poduzetništvu u najranijoj dobi, veća je vjerojatnost da će ono pokrenuti vlastiti posao i u tome uspjeti. Stimuliranjem poduzetničke inicijative djece predškolske i školske dobi stvaraju se predispozicije za njihove buduće poduzetničke aktivnosti što će u velikoj mjeri utjecati na stvaranje poduzetničke klime, poticanje poduzetničkih aktivnosti te u konačnici stvoriti predispozicije za budući gospodarski rast i razvitak – istaknula je Potnik Galić.

Koordinatori projekta bili su iz DV sv. Leopolda Mandića Ružica Franić – ravnateljica,
Hrvojka Dubiel Potnik – voditeljica projekta, Darija Poleti i Ivana Pavlović, iz OŠ Julija Kempfa Ivana Jukić Matijević, Mario Gavran i Marija Rabić, iz OŠ Antuna Kanižlića Vlasta Jezerčić i Valentina Mirković, iz OŠ Dobriše Cesarića Lidija Pecko i Tanja Zeba, iz Gradski vrtići Požega Sanda Lukić – ravnateljica i Saša Soukup, predavači s Veleučilišta u Požegi dr. sc. Katarina Potnik Galić, dr. sc. Barbara Pisker, Katarina Štavlić, univ.spec.oec., dr. sc. Berislav Andrlić, dr. sc. Mirjana Radman Funarić te vanjski suradnici mr. sc. Mario Hak – Porezna uprava Požega i mr. sc. Igor Štavlić – POU Obris Požega.

- Svi sudionici iznimno su zadovoljni rezultatima projekta, djeca su naučila da mogu izraditi poslovni plan, proizvesti proizvod i istražiti tržište što nam je i bio cilj, da im usadimo poduzetničke osobine, samouvjerenost, samopouzdanje i da jednog dana imaju hrabrosti preuzeti poslovni rizik – dodala je Katarina Potnik Galić.
Projektne aktivnosti bile su edukacija odgajatelja i učitelja iz područja poduzetništva, radionica „Poduzetnička priča“, stručno putovanje u London, Festival dječjeg poduzetništva, komuniciranje i informiranje s javnošću, radionica „Poduzetnički poligoni“, EnU eksperiment „Energiju uštedi i uloži gdje vrijedi“, eko avantura, izdavanje projektnog priručnika, te formiranje 9 vježbeničkih tvrtki koje su poslovale za vrijeme projekta, te posebno na Festivalu poduzetništva.

Dodana vrijednost projekta je rano usmjeravanje djece s posebnim potrebama u poslovna područja u kojima će se moći dokazati, razvijanje svijesti o društveno odgovornom poslovanju razvijajući svijest o odgovornosti prema široj društvenoj zajednici, a posebno onim potrebitima kroz volonterski rad, zaštitu okoliša, humanitarne akcije i donacije, razvijanje timskog rada i timskog načina razmišljanja kod djece kroz promicanje jednakosti i jednakih mogućnosti, projekt kroz partnerstva i suradnju u obrazovnoj vertikali uključuje širu društvenu zajednicu u volonterski rad, unaprijeđuje međusektorsku suradnju te razvija kod sudionika svjest o aktivnoj participaciji u lokalnoj zajednici.

Tekst: Lana Protić Malbašić Foto: Vladimir Protić