Ponedjeljak, 22 Veljača 2016 14:19

Većina programera se zaposli u inozemstvu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROVOĐENJE PROJEKT "MOJA ICT KARIJERA" -

POŽEGA - U prostoru Hrvatske gospodarske komore održano je predavanje "Kreiranje standarda zanimanja“ i "Kako uskladiti tržište rada i obrazovanja? koje je integrativni dio projekta "Moja ICT IMG 6881karijera". Radi se o projektu Europske unije koji se odnosi na jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih faza II. Projekt se provodi u dvije županije Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj, projekt je vrijedan 1,3 milijuna kuna.

Predavanje je održao predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, požeških škola i državnih ustanova Žarko Bošnjak, viši savjetnik za tehničku kulturu i informatiku u Agenciji za odgoj i obrazovanje te član Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala.

- Ovdje ćemo danas održati jedno uvodno predavanje, to je početak ekspertnog rada gdje ćemo napraviti jednu orijentaciju, orijentacija se odnosi na to da moramo upoznati ljude na kontekst Europskog kvalifikacijskog okvira i kontekst Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i onda ta dva konteksta moramo staviti u kontekst konkretnoga projekta koji će se ovdje provoditi - rekao je predavač Žarko Bošnjak.

IMG 6900Koliko su tražena ICT zanimanja za koje se provodi edukacija na burzi rada i da li uopće ima posla u ICT zanimanju objasnio je predavač Žarko Bošnjak.

- ICT zanimanja nema puno na burzi rada, jer oni ljudi koji to posebno znaju jako dobro raditi ili odu van u inozemstvo se zaposliti ili se zaposle u domaće firme. Činjenica je da u ICT zanimanju ima posla, ali kad mlad čovjek nauči jezik, kad nauči programirati i kad ga negdje u Europi plaćaju bolje posebno sjeverna Europa, Finska, Norveška i Švedska njima se gore svidi, a i Njemačka je u zadnje vrijeme počela zapošljavati osobe sa ICT zanimanjima - pojasnio je Žarko Bošnjak.

Tekst/foto: Alen Protić