Četvrtak, 26 Veljača 2015 11:07

Proizvode energetske table pogodne za vojnike

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREHRAMBENA INDUSTRIJA ZVEČEVO ŽELI RADITI I ZA NATO -

 POŽEGA – Na okruglom stolu „Dijamanti hrvatskog gospodarstva“ na kojemu se pojavio još uvijek značajan broj uspješnih hrvatskih tvrtki razgovaralo se i kako zaštititi domaću proizvodnju i staviti je u funkciju razvoja gospodarstva. Među hrvatske "dijamante" ubrajaju se tvrtke iz vojne industrije a iz prehrambenog sektora skupu je nazočila i Prehrambena industrija Zvečevo iz Požege. Predsjednik uprave Marin Pucar predložio je prijedlog da proizvodi Zvečeva koji su već sastavni dio prehrambenog suhog obroka Hrvatske vojske uz pomoć Ministarstva obrane postanu obrok i ostalih vojnika u NATO-u.

 - Na tom forumu je bio prisutan i ministar obrane Kotromanović, pa se otvorila tema na koji način bi mogle hrvatske kompanije više participirati kako u HV-u, tako i u NATO snagama. Kako smo mi već sada prisutni u MORH-u s našim konditorskim proizvodima, prvenstveno sa čokoladnim dijelom, ja sam iznio ideju da se pokuša sada iskoristiti naše članstvo u NATO i suradnja MORH-a s NATO snagama, te naša nova predsjednica RH koja dolazi s pozicija iz NATO-a i ima sigurno dobre konekcije, da pokušamo hrvatske proizvode, odnosno proizvode koji su namijenjeni HV-u ponuditi i NATO snagama. Radi se o jednom integralnom projektu gdje postoje CSO paketi (Cjelodnevni suhi obrok) u kojem je sastavni dio naša čokolada. Mi sada imamo jedan dio suradnje s Podravkom gdje oni upotpunjuju taj cjelokupni paket i s ostalim hrvatskim prehrambenim industrijama. Oni su nositelji tog mini konzorcija i na taj način se zadovoljavaju energetski kriteriji tog paketa koji mora zadovoljavati danas suvremeni vojnik – kaže Marin Pucar koji je iznio svoju ideju i misli da bi ju prihvatili svi koji imaju interesa u tome.

- Mi danas za taj paket proizvodimo desertnu čokoladu od 50 gr. koja je sa svojim gabaritima prilagodljiva veličini tog paketa, jer vojnik danas mora imati u mini izdanju svu potrebnu opremu koju nosi na sebi. Taj proizvod mora zadovoljavati energetska svojstva, mora zadovoljavati i klimatska svojstva, biti prilagodljiv svim vremenskim uvjetima u kojima vojnik obitava. Naši vojnici koji su nam bili i promotori naših proizvoda su nosili naše pakete i u strane misije, gdje su svi prehrambeni proizvodi iz Hrvatske izuzetno cijenjeni. Tu postoji i puno interesa od drugih država i drugih kompanija koje se bore za ulazak na tržište NATO snaga, no mislim da bi naša država trebala na taj način voditi i svoju lobističku, gospodarsku i vanjsku politiku da pokuša kroz tu suradnju naći nova tržišta – smatra Marin Pucar, koji ističe da bi Zvečevo moglo udovoljiti takvim zahtjevima, pa i tako velikim količinama.

 - To bi zahtijevalo proizvodnju proizvoda ciljano namijenjenog za kupca, gdje se u principu s dobavljačem za vojsku ili NATO snage definiraju svi energetski parametri i na osnovu toga se radi specijalni proizvod koji i ne mora biti standardni proizvod koji mi sada imamo u proizvodnji. Može imati različita nutritivna svojstva i različite ingredijente u odnosu na standardne proizvode – dodaje predsjednik uprave Zvečeva Marin Pucar.

Tekst/Foto: Vladimir Protić