Subota, 21 Veljača 2015 12:20

Iznijeli i mlada vina na kušanje i ocjenjivanje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KAPTOLAČKI VINOGRADARI I VINARI NA EDUKACIJI O ZAŠTITI VINOGRADA -

 KAPTOL – Udruga vinogradara, vinara i voćara općine Kaptol u suradnji s tvrtkom Bayer organizirala je u općinskoj vijećnici edukaciju po pitanju zaštite vinograda i voćnjaka. Stručni suradnik dipl. ing. Petar Živković tijekom predavanja približio je IMG 3473sredstva za zaštitu tvrtke Bayer koja su se pokazala i prošle godine u vrlo teškoj vinogradarskoj godini učinkovita i svi koji su zaštitu provodili po savjetima imali su na kraju i dobru berbu.

Svoje prvo sastajanje članovi udruge iskoristili su i za prvo iznošenje mladih vina na kušanje i degustaciju, a savjete su im o kvaliteti, greškama i što s vinom napraviti u slijedećim danima govorili Vera Soldo Čamak, Robert Čamak i Petar Živković, somelieri i članovi vinskih ocjenjivačkih komisija. – Danas ovdje na edukaciji imamo 50-tak naših članova sa sredstvima zaštite koje uglavnom upotrebljavamo, a čuli smo nešto i o novitetima. Drugi dio našeg današnjeg susreta su degustacije naših mladih vina, da vidimo gdje su nam vina, u kojoj su fazi, da vidimo što im nedostaje. To je inače naša tradicija međusobnog ocjenjivanja, koje ćemo provesti još dva puta ovog proljeća. prošla godina bila je loša i mislimo da će i ovaj enološki dio biti teži, sto ga smo u pomoć pozvali i enologe koji će nam u tome pomoći. Sve to će nam biti i dobra priprava IMG 3483za naše Županijsko ocjenjivanje vina koje se održava u kaptolu krajem travnja – rekao je Ferdinand Novak, predsjednik kaptolačke udruge.

Nakon prvih ocjenjivanja Robert čamak je bio optimističan. – Skupilo se tridesetak uzoraka i mogu reći da su vina solidna, kiseline su dosta niske, trebale bi biti malo jača, vina su malo tanja s manjim alkoholima. Nekoliko ih ima mane, moraju obratiti pažnju na sumporenje i ta vina se mogu dobro čuvati. Svi smo se složili da je ovo najlošija godina za vinare u podrumu, manje količine su imali oni koji su slabo odradili zaštitu, no ima i odličnih vina. Karakteristika ovih vina su da nisu čiste graševine, nego oni malo miješaju i chadronaya, rajnskog rizlinga.

Tekst/Foto: Vladimir Protić