Petak, 06 Veljača 2015 09:26

Vina tvrtke Kutjevo imaju dokazanu ljubavnu moć

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UZ KVALITETNU KAPLJICU NESTAJU SVE BARIJERE TVRDE U KUTJEVAČKOM PODRUMU STAROM GOTOVO 800 GODINA -

Carica Marija Terezija i barun Trenk proveli su cijeli tjedan u podrumu današnje tvrtke Kutjevo, o čemu svjedoče recke na podrumskom zidu i udubljenje kamenoga stola, poručuje tri stoljeća stara legenda

KUTJEVO – U Kutjevo je grijeh doći i otići trijezan, kaže stih jedne pjesme kojim se najbolje opisuje po čemu je Kutjevo nadaleko poznato, a vinogradi i kvalitetno vino iz podruma tvrtke Kutjevo kriju i priču za koju je teško reći koliko je trijezne istine u njoj. Već godinama se otima zaboravu anegdota da su caricu Mariju Tereziju i baruna Franju Trenka povezala MAXIMO SVEbirana vina iz podruma današnjeg Kutjeva d.d. Carica je slovila kao žena slobodnog duha i stoga ne čudi kako i danas živi legenda da je s barunom u podrumu provela punih sedam dana. Navodno je svima bio zapriječen ulaz u podrum, čuvari su budno držali stražu i time onemogućili da se ikad saznaju pravi motivi tjednog boravka poznatog dvojca u podrumu.

- O afrodizijačkom svojstvu vina iz našeg podruma svjedoče 'recke' koje su pronađene na zidu u sredini podruma, a barun ih je, navodno, zaradio čak 70. Pretpostavlja se da su recke svjedoci ljubavnih okršaja dvoje vladara, a pronađeno je i udubljenje na kamenom stolu pored zida. Je li udubljenje nastalo od ljubavnog zanosa i borbe, ili zbog nečeg drugog, ostaje tajna i danas. Vjeruje se da udubljenje kamenoga stola u kutjevačkom podrumu i danas ima veliku ljubavnu moć. Dovoljno je, kazuju ljudi, prisloniti dlanove na udubljenje i zaželjeti svoju ljubavnu želju i ona će se najduže za godinu dana i ispuniti – jedna je od veselijih tema koje posjetiteljima podruma tvrtke Kutjevo prenosi njihov sommelier Drago Humski.

Dok se posjetitelji sami ne uvjere u istinitost legende, u ovo Valentinovsko vrijeme mogu uživati u vinima iz linije Maximo koja već dizajnom etiketa povezuje gotovo tri stoljeća staru legendu s proizvodima najmodernijih 081342trendova u vinogradarstvu i vinarstvu. Uz cijelu liniju se vežu vina za iznimno uživanje, odnosno posebno osmišljeni pjenušac Maximo Brut kao prvi hrvatski pjenušac od nadaleko čuvene graševine te vina Maximo Nero i Maximo Bianco.

Vina tvrtke Kutjevo ne žive samo na sačuvanoj legendi. Od doba Marije Terezije i Trenka do danas, mijenjala su se i vremena i vlasnici podruma. Ali, kvaliteta vina iz poznatih podruma ostala je ista, za što postoje i dokazi u brojnim nagradama.

- Razni suci na brojnim natjecanjima nisu svjedočili legendama iz podruma, nego su kušali poznate sorte vrhunskih vina kao što je primjerice Maximo Brut. Ni bolji poznavatelji prilika u domaćem svijetu pjenušaca nisu očekivali takvu snagu mirisa i okusa, ali Kutjevo ostaje Kutjevo, dosljedno prestižnoj kvaliteti već dugi niz godina, što dokazuje srebrna medalja s prestižnog francuskog natjecanja za pjenušava vina 'Effervescents du Monde' gdje je Maximo Brut bio jedini pjenušac iz Hrvatske koji je osvojio tako vrijednu nagradu. Također, vino Maximo Bianco 2011. osvojilo je lani brončanu medalju na Decanteru u Londonu – istaknuo je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d.

Kutjevo d.d. najbolji je proizvođač najraširenije sorte u Hrvatskoj, graševine s konkurentnom prednošću i razlikovnom pozicijom na tržištu, a to potvrđuju podaci i da smo najnagrađivanija vinarija u Hrvatskoj, dodaje I. Marinclin i ističe kako su samo u 2013. i 2014. godini njihova vrhunska vina, ledene berbe i pjenušac Maximo Brut osvojili čak 33 razne nagrade i priznanja. Ujedno, vrhunska graševina ima i najbolje prodajne rezultate u regiji, a tvrtka Kutjevo najveći je hrvatski izvoznik vina s 45 posto udjela u ukupnom izvozu domaćeg vina, zaključio je Marinclin.

MaximoNeroJedinstvenost vina iz podruma tvrtke Kutjevo čini tlo koje vino obogaćuje mineralima najstarijih planina u Europi te položaj koji se nalazi na istoj zemljopisnoj širini kao i mnogo razvikanija vinogorja poput Piemonta Boredeauxa, Val du Rhone i Oregona. Naime, kutjevačko vinogorje leži na južnim padinama Papuka i Krndije, većinom na blago nagnutim terenima nadmorske visine do 200 metara, a rjeđe na niskom brdovitom reljefu, na kojem se vinogradi penju i do 300 metara nadmorske visine. Graševina je najraširenija i najpoznatija sorta. Uz nju su, rajonizacijom vinogradarstva, preporučene sorte i pinot bijeli i sivi, chardonnay, traminac, rajnski rizling, rizvanac, sauvignon te plemenka bijela i crvena. Za dobivanje crnih vina, preporučene su sorte pinot crni, frankovka, ružica, zweigelt, merlot i gamay.

Zbog sveta toga, Kutjevo d.d. slovi kao sinonim za vrhunska vina, uz koja svoje ljubavne trenutke nisu proživjeli samo carica i barun, nego i mnogi drugi ljubitelji odlične i birane kapljice. A kad takva razveže jezik, lakše se prebrode brojne zapreke i padaju i bračne i druge ponude. Priča se i da carica Marija Terezija godišnje barem jednom navrati u Kutjevo. Posjeti obavezno krštenje mošta, obiđe omiljeni kraj, provjeri kako žive današnji građani, ali i kakvo je mlado vino iz te godine, zaključuje kutjevačku legendu Drago Humski, prilikom prezentacije vina tvrtke Kutjevo novinarima i urednicima koji pišu o vinu iz cijele Hrvatske.

Nova Maximo vinska linija

Maximo Brut

Pjenušac sorte Graševine Kutjevo je svježeg i bogatog okusa, čistih minerala i finih perlica. Raskošnijeg je mirisa, na dozrelu jabuku, te blažu cvjetnu komponentu. Ovaj prirodan pjenušac nastao je metodom champenoise od već spomenute graševine. Brižljivo pripreman, raskošnog je okusa i mirisa. Pun je u ustima, finih sitnih svježih perlica, koje duže izviru i usklađuju neprovreli slador, brut kategorije. Mirisi koje otpušta podsjećaju na dozrelu jabuku i citrusne note, diskretne i atraktivne cvjetne komponente, s notama bagrema.

Tajna njegove posebnosti skriva se u posebnoj tehnici proizvodnje te vremenu odležavanja koje je također bitan faktor. Druga fermentacija u boci traje devet mjeseci na temperaturi od 13 do 15 stupnjeva Celziusa, koja se polagano odvija tako da mjehurići prožmu sve pore tekućine. MaximoBiancoBoce su položene nagnuto na čep, te se šampanjski kvasci talože u grlo boce koje se svaki dan okreću kako bi se kvasci podjednako rasporedili i stvorili perlice u cijeloj boci. Vrh boce se naknadno zamrzava te nakon nekog vremena otvara i dodaje ekspedicioni liker iz ledene berbe graševine, jako bogatog okusa i mirisa (degoržacija). Čepi se trajnim čepom i nakon toga još tri mjeseca odležava u bocama kako bi se u potpunosti harmonizirali svi okusi i mirisi.

Maximo Nero

Maximo Nero kupaža je tri svjetski poznate sorte: 60 posto Cabernet sauvignona koji daje snagu okusa kroz jake tanine, poput paprike, 30 posto Merlota koji ublažava plemenitom voćnosti maline i trešnje te 10 posto Syraha koji sve to dopunjuje začinskom (crni papar) i mineralnom notom. Dozrijevanje vina od čega je djelomično i u barrique bačvama od slavonskog hrasta, okusu daje punoću, sklad i dugo trajanje u ustima. U mirisu se osjećaju tamna voća, karamela i diskretno vanilija koju daje bačva, kao i mirisi drva hrasta, koji također daje bačva. U ukupnom dojmu vino je bogato na okus i miris, dozrelo i kompleksno te se može dugo uživati.

Maximo Bianco

Posebno odnjegovano vino od aromatičnih sorti sauvignon blanc i traminac. Ovo je unikatna i raskošna priča sa mirisnim notama cvijeta ruže, aromatičnih trava, vinogradarske breskve i minerala, koji progovaraju na slavonski način.

Kutjevo, dioničko društvo za proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda, tradiciju vuče još iz davne 1232. godine kada u kutjevački kraj dolaze Cisterciti, svećenički red nastao u francuskoj Burgundiji, i grade još i danas živući podrum te započinju vinogradarsku proizvodnju. Djelatnosti kojima se Kutjevo d.d. danas bavi obuhvaćaju poslove u biljnoj, stočarskoj i vinogradarskoj proizvodnji te pratećem uslužnom sektoru. Vinogradarska proizvodnja se temelji na zasadu od približno 800 hektara vinograda s godišnjom proizvodnjom oko šest milijuna litara vina. Vina tvrtke Kutjevo d.d. su jedan od simbola hrvatske kontinentalne vinske kulture i vinski znalci ih prepoznaju kao sinonim kvalitete i pouzdanosti, a potvrdile su to i brojne medalje i priznanja sa sajmova i izložbi u zemlji i svijetu.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić