Srijeda, 04 Veljača 2015 12:36

Projekti zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za 2015. godinu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA PREDSTAVILO -

POŽEGA – Zašto je važna energetska učinkovitost, borba protiv klimatskih promjena, zaštita okoliša? Zato što svaki građanin u svome domu može osjetiti korist. Zato što subvencioniranjem projekata sa 600 milijuna kuna u 2015. godini pokrećemo investicije i gospodarski razvoj – objasnio je Požežanima, čelnicima lokalne i regionalne samouprave, djelatnicima razvojnih agencija i zainteresiranim građanima zamjenik ministra zaštite okoliša Hrvoje Dokoza.

Koji projekti će se provoditi ove godine te tko i kako može ostvariti pravo na subvencije pobliže je predstavio Mario Klobučar, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fond je pripremio 36 javnih poziva i natječaja za 2015. godini koje subvencionira s ukupno 600 milijuna kuna. Za njihovu provedbu građani, tvrtke, obrtnici, gradovi, općine, županije i drugi korisnici mogu dobiti od 40 do 80% bespovratnih sredstava.

- U 2015. godini nastavlja se s provedbom Vladinih programa energetskeIMG 2735 obnove, a uz već poznat program obnove višestambenih zgrada i obiteljskih kuća ove godine biti će objavljen i natječaj za komercijalne zgrade, čime će po prvi puta obuhvaćen komercijalni sektor koji je odgovoran za 7% potrošnje energije. Tako će se u energetsku obnovu moći uključiti hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade, banke, i na taj način ostvariti postati energetski učinkovitiji , ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvjete rada – istakao je Klobučar, odgovarajući i odmah na konkretna pitanja, posebno načelnika općine Jakšić Ivice Kovačevića, gradonačelnika Pakraca Davora Huške, župana Alojza Tomaševića, koji su i pohvalili odličnu suradnju u nizu projekta i prijašnjih godina, te povučena znatna sredstva za subvencije projekata.

Novost u ovoj godini jest i poseban naglasak na turistički sektor koji ima potencijal za razvoj projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, s posebnim naglaskom na iskorištavanje sunčeve energije u hotelima i kampovima. Tako će ove godine biti objavljen natječaj za obnovljive izvore energije u turističkom sektoru, posebno namijenjen vlasnicima hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata. Osim ovog ciljanog natječaja, turistički sektor može se uključiti i u programe energetske obnove i programe vezane za čistiji transport kojim može dobiti sufinanciranje za nabavu električnih i hibridnih vozila i primjerice električnih bicikala.

- Za poslovni sektor, uz energetsku obnovu komercijalnih zgrada, predviđeni su i programi obnovljivih izvora energije i sufinanciranje energetskih pregleda ili uvođenja sustava upravljanja energijom za mala, srednja i velika poduzeća. Osim toga, sufinancirat će se i mjere energetske učinkovitosti u proizvodnim pogonima, primjerice za zamjenu energenta, IMG 2736učinkovitiji elektromotorni pogon, učinkovitiju rasvjetu ili grijanje – pojasnio je Klobučar, te zamolio da se svi zajedno angažiraju oko poticanja građana i poduzetnika da uđu u ove projekte,čija realizacija pokreće i gospodarstvo Hrvatske u cjelini,a istovremeno i donosi nova sredstva u Fond za dalja poticanja. Tu rotaciju većom angažiranosti građana, tvrtki i lokalne zajednice samo ubrzavamo novim sredstvima, a plan je samo u obiteljskim kućama minimalno uređenje 10 tisuća objekata učiniti energetski učinkovitijim.

Fond priprema i Javni poziv za električna i hibridna vozila, u okviru kojeg je prošle godine odobreno sufinanciranje za kupnju 440 takvih vozila, ove će godine biti objavljen krajem veljače. Procedura se neće mijenjati, kao niti nominalni iznosi za vozila od 30 do 70 tisuća kuna. Osim kupnje energetski učinkovitijih vozila, smanjenje onečišćenja može se postići i energetski učinkovitijim načinom vožnje u konvencionalnim vozilima. Tehniku eko vožnje dosad je Fond sufinancirao za tvrtke i obrtnike, a u 2015. takvi će se treninzi sufinancirati i za građane koji će moći naučiti kako uštedjeti i do 18% na energentu u vlastitom vozilu.

- Osim energetske obnove, a s istim ciljem smanjenja potrošnje energije u kućanstvima, u 2015. godini potaknuti ćemo kupnju energetski učinkovitijih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će seIMG 2737 odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Javni poziv predviđen je u svibnju, a u tijeku je razrada modela provedbe – najavio je nove mogućnosti Klobučar i najavio uskoro natječaje. Posebne javne pozive i natječaje predvidjeli su za projekte zaštite okoliša koje provode organizacije civilnog društva, braniteljske zadruge i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, te za obrazovne i istraživačke aktivnosti na području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

- Gradovi i općine imaju obavezu svojim građanima omogućiti što kvalitetnije stanovanje, a ujedno imaju i zakonsku obavezu da sudjeluju u ostvarivanju ciljeva vezanih za zaštitu okoliša. Stoga uz financijsku pomoć, jedinice lokalne samouprave u Fondu mogu dobiti i stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata. Za jedinice lokalne samouprave i u 2015. godini ponovno je naglasak na ostvarivanju ciljeva vezanih za uspostavu sustava cjelovitog gospodarenja otpadom pa su tako već objavljeni javni pozivi za nabavu komunalne opreme, vozila i izgradnju reciklažnih dvorišta. S ciljem poboljšavanja energetske učinkovitosti u gradovima, općinama i županijama sufinancirat će se projekti rekonstrukcije ili izgradnje energetski učinkovitije javne rasvjete, obnovljivih izvora energije poput ugradnje solara na škole ili promjene sustava grijanja u vrtićima te pregradnja vozila na plin ili struju ili nabava električnih ili gradskih bicikala – istakao je Klobučar na tribini održanoj u zgradi HGK županijske komore Požeško-slavonske županije.

Tekst/Foto: Vladimir Protić