Utorak, 27 Siječanj 2015 20:46

Završen projekt "Ljekoviti vrt"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PODUZETNIČKI CENTAR PAKRAC EDUCIRA SAKUPLJAČE LJEKOVITOG BILJA -

PAKRAC - Među posljednjim projektima koji su realizirani u Poduzetničkom centru Pakrac je i projekt „Ljekoviti vrt“. Riječ je o zanimljivom projektu, financiranom od strane Europske unije koji je omogućio edukaciju mnogim osobama da nešto više nauče i doznaju o uzgoju i sakupljanju ljekovitog bilja.

Zanimanje je bilo vrlo veliko te je edukaciju kako doznajemo od voditelja projekta Darijana Huska prošlo gotovo 50 dugotrajno nezaposlenih osobaslika2 te nezaposlenih pripadnika nacionalnih manjina.

Naime od 55 polaznika njih 48 je dobilo certifikat. No to nije sve. Poduzetnički ih je centar upoznao i s otkupljivačima diljem Hrvatske kako bi znali što se traži na tržištu i pod kojim uvjetima.

U Poduzetničkom su centru otišli i korak dalje te je za sakupljače ljekovitog bilja nabavljena i komorna sušara koja će polaznicima edukacije biti na raspolaganju u Poduzetničkom centru, a bit će kupljena i pakirnica te ostala potrebna oprema kako bi mogli plasirati na tržište svoje proizvode.

Projekt je bio vrijedan oko 150 tisuća eura, a realiziran je uz potporu partnera, područnih ureda Zavoda za zapošljavanje iz Požege i Slavonskog Broda, što znači da je okupio polaznike iz dvaju županija, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske. Sama realizacija projekta trajala je 18 mjeseci.

- U Poduzetničkom centru Pakrac sada radimo na novim sličnim projektima kako bi pomogli Pakračanima, bilo da nađu posao kroz samozapošljavanje ili unaprijede postojeću proizvodnju – istakla je direktorica Poduzetničkog centra Vida Iličić.

Tekst: V.Re. Foto: pc-pakrac.hr