Srijeda, 29 Listopad 2014 12:04

Od države ne tražim ništa, samo nek' ne odmaže poduzetnicima

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OBRT "VIOS" DOBITNIK JE NAGRADE UZ DAN GRADA LIPIKA  -

 LIPIK – Jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade u povodu Dana grada Lipika jest i obrt "Vios" u vlasništvu Vinka Tatića. U obrazloženju za dodjelu nagrade navodi se kako Vinko Tatić "od osnutka obrta neprestano ulaže u razvoj djelatnosti i povećanje obujma te osiguravanje boljih uvjeta proizvodnje".

IMG 8698Životna i poduzetnička priča Vinka Tatića slična je još nekima u lipičko-pakračkom kraju a svodi se na to da vlasnici tvrtki 'vuku' korijene iz Italije kamo su otišli u ratnim godinama da bi se potom vratili u Hrvatsku i započeli s nekim poslom. Kod Vinka pak, razlika je u tome što 'talijanske korijene' ima supruga. - U Italiju smo otišli 1990. godine i tamo sam osnovao firmu. Najprije sam se bavio građevinom a potom uvozom iz Hrvatske. Ta firma i sada postoji a ja sam se 2008. godine odlučio vratiti u Hrvatsku i ovdje nešto pokrenuti. Otvorio sam obrt kod kuće i počeo sam raditi. Supruga je još u Italiji, jedna kći kreće na fakultet dok je druga diplomirala i nadam se da će uspjeti dobiti posao u Hrvatskoj. Ja živim na dvije adrese, torbe su mi neprestano u automobilu – ispričao je ukratko svoju priču Vinko.

 Obrt "Vios" registriran je za obradu i prevlačenje metala, proizvodnju vrata, prozora, strojeva i druge opreme od metala. Sve do prošle godine u njegovom sastavu bila je i proizvodnja ogrjevnog drveta ali se od toga odustalo. - Potražnja je bila velika i plasman nije bio upitan no, bio mi je problem nabaviti trupce ovdje. IMG 8706Nisam se želio više oko toga natezati i sad se držim isključivo metala – objasnio je Vinko. U ljeto 2010. godine obrt “Vios” je kupio dvije čestice u Poduzetničkoj zoni II u Lipiku i izgradio poslovnu halu u koju je 90 posto, oko 100 tisuća eura, Vinko Tatić uložio vlastitog novca. Oko 200 tisuća kuna dobio je od države kroz projekt preko Poduzetničkog centra Pakrac U novom prostoru sada radi deset radnika koji uglavnom obavljaju uslužne poslove za firme u inozemstvu, samo 10 posto za one s hrvatskog tržišta. Što se tiče planova, Vinko Tatić ih, naravno, ima ali... - Sve će ovisiti o gospodarskim prilikama u zemlji. Samo kad nam se država ne bi miješala u posao. Ja od njih ništa ne tražim ali, neka nam ne otežavaju. Stalno se mijenja PDV, izmišljaju se novi porezi... nek' političari ostave poduzetnike koji hoće, da rade. Srećom, ovdje u Lipiku puno su nam pomogli i što smo tražili, dali su koliko su mogli. Za dalje, vidjet ćemo – kazao je na kraju Vinko Tatić.