Subota, 25 Listopad 2014 17:32

19. Tradicionalna izložba jabuka i voćnih prerađevina "Dani jabuka Požega 2014"

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

 POŽEGA – Po 19. puta Požežani su mogli uživati u ljepoti, mirisu i slasnoj jabuci i ostalim prerađevinama i slasticama od jabuke, na tradicionalnoj izložbi Dani jabuka Požega 2014. Ova najstarija manifestacija u Hrvatskoj koja slavi jabuku i izlaže jabuku, ove godine održana je u Sportskoj dvorani Tehničke škole, nakon višegodišnjeg neodobravanja prostora od strane Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi, koje usput budi rečeno baštini zgradu koju joj je na korištenje dao upravo grad Požega.

- Nadamo se da će toplina slavonskog srca, sva raskoš mirisa, okusa i boja našeg ruralnog i do besvijesti nepatvorenog kraja, postavljena na posebno mirnom mjestu u gradu Požegi, a sve skupa je urađeno radi posjetitelja i građana, i nadalje pronositi ugodne vibracije, te da će priča o izložbi, o Požegi,o našem zavičaju, uz zvuke tamburice u daljini i dalje trajati u sjećanju – kazao je ispred organizatora Tomislav Božičević, ističući da je ove godine organiziran i besplatan prijevoz svim građanima Požege sa nekoliko punktova do prostora izložbe koji je na periferiji grada.

IMG 3696Na prostoru ispred i u dvorani okupilo se 60-tak izlagača, od velikih do malih proizvođača jabuka, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, prerađivača voća i proizvođača brojnih proizvoda iz jabuka, od pekmeza, džemova, sokova, pa i brojnih slastica, učeničkih zadruga koje sve više pokreću vlastiti uzgoj u voćnjacima, ali i preradu tog voća slijedeći ekološke preporuke uzgoja, do proizvođača voćnih rakija i likera.

IMG 3688Izložbu je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, nekrijući iznenađenje da se ove godine pojavio i netko iz Ministarstva poljoprivrede, pomoćnik ministra Marko Dražetić. Ponovno je ponovio da se Slavoniju ne smijem više zapostavljati, jer Slavonija je najveće bogatstvo koja sa svojom poljoprivredom ovoj zemlji može dati puno više. No u Slavoniju treba ulagati, slavoniju prvo treba urediti i zaštiti od poplava, urediti njene rijeke i potoke, jer samo ove godine Požeško-slavonska županija bilježi gotovo 170 milijuna kuna, a samo trećinom od tih sredstava riješila bi se sva vodoprivredna problematika. Poljoprivrednu proizvodnju moramo staviti kao glavnu stratešku granu cijele Hrvatske, a sve voćare i proizvođače pozvao je da unatoč teškim vremenima i nepogodama ne odustaju od proizvodnje. Kao domaćin sve izlagače i posjetitelje pozdravio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.IMG 3667

U sklopu izložbe održane su dječje radionice korištenja jabuke kao zdrave hrane, a djeca Dječjeg vrtića sv. Leopold Mandić svojski su prionuli pripremi voćne salate od jabuka. Održana su i predavanja „Izgradnja hladnjače na OPG-u" koju je prezentirala požeška tvrtka Magma, „Rashladni sustavi u hladnjačama" koju je prezentirala MB Frigo grupa, „Mjere ruralnog razvoja RH 2014.-20." koju je prezentirala tvrtka Core Consulting, „Raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i informacijski sustav", promotivna demonstracija „Senzoričko ocjenjivanje novo-introduciranih sorti jabuka", a predstavljeno je voćarstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Niz godina na Danima jabuka izlaže OPG Šulc Tomislav iz Jakšića, proizvođač osam vrsta jabuka. – Osim samih jabuka krenuli smo od prošle godine i u dodatnu preradu jabuka, tako da osim voćnih rakija, sada nudimo i sok od jabuka u box pakiranjima te razne vrste pekmeza. Pekmezi se prave po starim recepturama moje bake, au jabuke miješamo dunju i šljivu, također iz naše proizvodnje. Otišli smo u poljoprivrednoj proizvodnji još korak dalje te podigli dva plastenika, oko 300 kvadrata u kojima uzgajamo povrće, od salata, paprike, rajčice, a to sve prodajemo na kućnom pragu. Sve se proda jer radimo potpuno ekološki uzgoj. Nasade jabuka nećemo više širiti jer u planu je podizanje plantaže lješnjaka, za sada na 4 ha – kaže glasnogovornica OPG Mira Šulc, koja ističe da su dobili sve potrebne certifikate za ekološki uzgoj, a za 20 tona jabuka imaju i vlastitu hladnjaču.

 Po prvi puta na Danima jabuka izlaže Učenička zadruga Neven iz OŠ fra Kaje Adžića iz Pleternice. – Počeli smo s radom ove godine i uglavnom se bavimo bio kozmetikom, a za to koristimo ljekovito bilje i voće iz našeg okruženja. Osim maslinovog koristimo i ulja od oraha, konoplje, a dodajemo neven koji sami uzgajamo. Posadili smo aroniju, lavandu, a osim školskog nasada koji nam nije dostatan zasadit ćemo nove nasade jabuka i oraha. Naša dizajnerska ekipa osmišljava a u našoj radionici modelara izrađuju se i drvena ukrasna pakovanja i suveniri za kozmetiku te ukrasni aranžmani od suženog voća , cvijeća i ostalih biljki. Učenici su jako dobro prihvatili rad u zadruzi, a kod proizvodnje kozmetike, sapuna i dr. ujedno učimo nešto iz kemije. Za sada proizvode prodajemo po ovakvim sajmovima – kaže nastavnica kemije i biologije Sanja Grbeš, upraviteljica zadruge.

Dani jabuka fotogalerija