Ponedjeljak, 15 Rujan 2014 14:22

Goran Karolj se odlučio za proizvodnju aronije

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Projekt "Ljekoviti vrt" iz EU dobio 140 000 eura  -

 PAKRAC / LIPIK – Projekt "Ljekoviti vrt", kojega provodi Poduzetnički centar Pakrac s nekolicinom partnera, polako se privodi kraju. Riječ je o projektu namijenjenom osobama nezaposlenim duže 20140719 074607od pet godina i nezaposlenim pripadnicima nacionalnih manjina čija je vrijednost 149.583 eura od čega 93,73 posto sufinancira EU. S realizacijom projekta se počelo prošlog ljeta i kroz njega se željelo povećati stopu samozapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba i nezaposlenih pripadnika nacionalnih manjina u našoj i Brodsko-posavskoj županiji. - Odaziv građana bio je iznad očekivanja i edukaciju je prošlo njih 48-ero. Oni su se uglavnom odlučili za sakupljanje i uzgoj ljekovitog bilja i bobičastog voća – rekao je voditelj projekta Darian Husko iz pakračkog Poduzetničkog centra.
Jedan od onih koji su se uključili u projekt "Ljekoviti vrt" je i Goran Karolj iz Lipika. Ovaj inženjer agronomije specijalizirao se i za održivu i ekološku poljoprivredu a odlučio se za proizvodnju sve popularnije aronije, biljke čije su bobice poznate po izuzetnim antioksidativnim svojstvima. - 20140719 074800Zasadio sam 830 stabala a planiram zasaditi još 930. Oko aronije ima dosta posla ukoliko želite da vam uspijeva i cijeli dan sam zauzet njome. Ne voli zatravljenost i nužno je neprestano čistiti travu kako bi izbojci pravilno rasli, a trave ove kišne godine ima i previše. Ovo je prva berba, ubrao sam oko stotinu kilograma i, za početak, sam zadovoljan. Od bobica aronije se može napraviti svašta, sok, sirup, čaj, džem. Dosta se traži i uspio sam prodati dosta toga sam, bez trgovačkih lanaca ili preko nekog drugog posrednika. Ovako se, uostalom, može postići bolja cijena – kazao je Goran Karolj.
20140719 074708Tijekom trajanja projekta sudionici su prošli niz aktivnosti, od info radionica preko raznih oblika edukacije, odlaska na sajmove, a posla do siječnja, kada projekt završava, ima još. - Ostala nam je edukacija o zadružnom poduzetništvu i osnivanje zadruge kroz koju bi sudionici projekta trebali ubuduće djelovati. Također je u tijeku i nabava male sušare koja će se nalaziti u našem poduzetničkom inkubatoru a koristit će ju također sudionici projekta – dodao je Husko.