Breadcrumbs

Četvrtak, 01 Ožujak 2012 14:24

APP spustio cijene na pola iznosa

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

NAKON POJAVE SLAVONIJA BUSA KAO NOVOG PRIJEVOZNIKA  -

Matijašević: Već 20 dana inspekcije nada mnom vrše teror kako ne bih smetao APP-u

 POŽEGA - S autobusa Slavonija Busa prošli tjedan je u Požegi inspekcija cestovnog prometa u pratnji policije skinula tablice te autobuse isključila iz prometa. Ovaj autoprijevoznik pojavio se u Požeštini početkom veljače i počeo prijevoz učenika iz Jakšića i Velike do Požege po cijeni koje su bile upola manje nego što su ih učenici do sada plaćali jedinom dotadašnjem autoprijevozniku APP-u. Nakon toga i APP je odmah snizio svoje cijene na svim linijama, ali znatno manje na onima gdje nema drugog prijevoznika. Već prvog dana kada je stigao novi autoprijevoznik dočekale su ga inspekcije.

- Već 20 dana razne inspekcije nada mnom vrše teror. Bilo je deset nadzora i nije mi pronađena ni jedna nepravilnost – ističe Franjo Matijašević, vlasnik i direktor Slavonija Busa.

SLAVONIJA_BUS02Međutim, jučer su mu autobuse isključili iz prometa zato što naručitelj prijevoza, općina Velika i Jakšić, plaćaju samo jedan dio cijene, a ne stopostotni iznos. Drugi dio plaćaju roditelji. - Kada sam prije dvije godine upozorio inspekciju da na općini Rešetari jedan prijevoznik vozi učenike na isti način kao ja sada ovdje rekli su mi da je to u redu. Sada to nije u redu zbog toga što me APP želi pod svaku cijenu otjerati s ovog područja. Znam da načelnik inspekcijske službe u Ministarstvu prometa dolazi svake godine kod direktora APP na slavlje za Grgurevo i da je sada poslao inspekcije da me otjeraju iako radim po zakonu – kaže Matiješević dodajući da neće odustati od prijevoza učenika.

Jučerašnjim događajem bili su zatečeni i načelnici općine Jakšić i Velika, Ivica Kovačević i Vlado Boban. - Prije dva dana inspekcija je došla u općinu bez naloga i najave. Tražili su od mene da im dam dokumentaciju na temelju koje plaćamo prijevoz učenika. Mi to činimo od 2009. godine i to temeljem odluke Vijeća u iznosu od 20 posto. Prije smo iznos uplaćivali samo APP, a sada ga uplaćujemo i drugom prijevozniku Slavonija Busu. Rekao sam im da ću im dati dokumentaciju kada vidim nalog, a osim toga nisu napisali nikakav zapisnik – kaže načelnik Ivica Kovačević.

Načelnik Boban kao i Kovačević kažu da im je jedina želja bila da građanima omoguće jeftini prijevoz te se ne mogu načuditi kakve se sve metode koriste da se nekome onemogući da radi. - Korištenje nečasnih radnji kako bi se nekoga izbacilo s terena ne možemo mi riješiti, ali mi dajemo podršku onima koji voze po realnim i normalnim cijenama. Dok je gorivo bilo pet kuna i dok je kartu plaćalo Ministarstvo cijena je bila 870 kuna, a kada je cijena goriva narasla na 8 kuna počelo se voziti po 200 kuna samo zato jer se pojavio još jedan prijevoznik. To sve govori. U interesu trebaju biti ljudi a ne ekstra profiti. Mislim da će u konačnici ovdje trebati reagirati ministar  – poručuje načelnik Vlado Boban.  (a.t.)