Breadcrumbs

Srijeda, 29 Veljača 2012 14:00

Mlijeko muzemo i farma ne trpi

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

FARMA TIHOMIRA STRAPAČA FUNKCIONIRALA I DOK JE BIO NA PROSVJEDIMA  -

U HLADNIM DANIMA JEDINO SU NAM SE MLIJEKOVODI SMRZAVALI

VETOVO - Na farmi nije lako jer posla ima cijeli dan posebice ujutro, krave ne mogu čekati jer se zna što trebamo raditi i kojim redoslijedom – riječi su domaćice Ivanke Strapač iz Vetova pokraj Kutjeva čiji je suprug Tihomir vlasnik velike mliječne farme sa 90 krava u obližnjem selu Lukač, petnaestak dana proveo na prosvjedu kod Ferovca na raskrižju državne ceste Požega-Osijek i županijskog pravca Pleternica-Orahovica. Njega dakle nije bilo danima na imanju pa je sav teret cjelodnevnog posla i funkcioniranja farme pao na suprugu, sina i dva zaposlenika na njihovom obiteljskom gospodarstvu.

- Iskreno vam kažem radim po cijeli dan jer se oko 75 krava muze, posao je obiman, prilikom mužnje pomaže mi jedna susjeda, a dio mlijeka prerađujem u sir jer pripremamo vlastitu proizvodnju sira – nastavlja nam vrijedna Ivanka dodajući da je posebno bilo problema prije desetak dana kada su se zbog niskih temperatura smrzavali mlijekovodi od mjesta mužnje do posuda za mlijeko.

STRAPAC01Dok je Ivanka sa oba djelatnika na farmi završavala mužnju sin Mario (19) je sa mikserom pripremao hranu za krave koju svakodnevno traktorom dovozi u obje staje.

- Kad oca nema na farmi mi se brinemo o svemu, obavljamo najosnovnije poslove, a krave su pod veterinarskim nadzorom tako da zovemo veterinara kad kod neke od njih primijetimo nešto neobično – priča nam Mario koji se ubrzo sa traktorom prihvatio odvoženja stajskog gnoja. Tijekom dopodneva pomoću traktora on je očistio gnoj iz obje staje i to tako da dio krava odvedu sa jedne površine, koju onda očisti i vrati krave, pa tako redom.

Gnojivo će ovog proljeća iskoristiti za svoje njive, ali i za gnojidbu vinograda u kutjevačkom kraju. Ovdje je živo tijekom cijelog dana jer posla ne manjka.STRAPAC03

Oca Tihomira, inače tajnika Udruge simentalskog goveda, koja je bila organizator prosvjeda u Požeštini, našli smo još neki dan na prosvjednom mjestu u Ferovcu, a u šali nam je rekao da mu je supruga priprijetila da će ga napustiti, ako se za koji dan ne vrati kući i poslovima na gospodarstvu.

- Za sada mlijeko isporučujem i nadalje Vindiji jer smatram da bi ako to ne činim svakodnevno stvarao ogromne gubitke i sebi i njima, a sreća je što su prosvjedi bili u zimsko vrijeme kada imamo manje posla na njivama – kaže Tihomir Strapač, dodajući da obrađuju 54 hektara zemlje od čega je polovina njihovo vlasništvo, ostalo je u zakupu, no sa te površine nemaju dovoljno hrane za farmu pa je još moraju i kupovati.

- Mi bi bili zadovoljni sa cijenom od 2,71 kuna po litri što je na razini EU, a vezana uz euro može donositi dobre rezultate proizvodnje – kaže na kraju Strapač, te izrazio  nadu da će to mljekari uskoro ostvariti iako nisu uspjeli sada s prosvjedima.

(T)