Petak, 13 Lipanj 2014 11:09

Dizalicom topline grijat će učionicu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA U EUROPSKOM PROJEKTU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE -

POŽEGA – Požeška Tehnička škola moći će se uskoro pohvaliti da svoju pokaznu učionicu griju i rashlađuju koristeći obnovljive izvore energije, koristeći geotermalnu energiju iz bušotine duboke 100-tinu metara koristeći dizalicu topline. Sastavni je to dio projekta „Istraživanje i promocija plitkih geotermalnih potencijala u RH“ zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji financira EU iz strukturnih fondova.
- Tehnička škola je ponosna što je izabrana za suradnika na ovom projektu, IMG 0224koji osim što nam donosi smanjenje jednog dijela troškova grijanja ima veliku korist i značaj u samoj popularizaciji korištenja alternativnih izvora energije. Mi ćemo biti pokazni centar za samu školu ali i za šire građanstvo, gdje će svi moći dobiti relevantne podatke za ove dizalice topline. Projekt je vrijednosti za nas oko 120 tisuća kuna. Ovakav sustav će se instalirati na 7 mjesta u RH i mi smo prvi istočno od Zagreba – rekao je ravnatelj Zoran Galić koji očekuje da će cijeli sustav biti u funkciji za 30-tak dana.
Trenutno se radi bušotina dubine do 100 metara u koju će se uvesti dvije „U“ cijevi, kroz jednu će teći voda a kroz drugu idu optička vlakna potrebna za dalja istraživanja geotermalne topline. - Cijeli projekt vrijedan je 500 tisuća eura a sa njime ćemo na 7 mjesta u RH dobiti istražne točker. U razvijenom svijetu već je davno prepoznata ova tehnologija dizalica toplina, a kako energija IMG 0210postaje sve važnija i kod nas se zadnjih godina sve više primjenjuje. Naš cilj je osim ovih 7 mapiranja Hrvatske je i promocija te tehnologije budućim naraštajima – rekao je voditelj projekta, dr. sc. Vladimir Soldo, prof. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, inače nekada učenik požeške Tehničke škole rodom iz Gradca.
Radove na bušotini koja je sada prešla polovinu potrebne dubine obišao je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. – Ovo puno znači za županiju i dokazuje da imamo izvrsnu školu gdje koristimo znanja, a zahvalni smo fakultetu što su nas uključili u ovaj projekt. Ovo je budućnost našoj privredi ali i obiteljskim gospodarstvima kojima se može ponuditi ovaj projekt jeftinije energije. Smatram da će se pronaći interesa u našoj županiji. To je jedan novi put kojim trebamo ići, smanjiti nepotrebna zagađenja, dobiti jeftiniju energiju a time i jeftinije i konkurentnije proizvode.