Nedjelja, 13 Travanj 2014 21:12

Izgradnja Dječjeg vrtića je kapitalna investicija

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OPĆINA JAKŠIĆ IMA ŠEST GOTOVIH GRAĐEVINSKIH DOZVOLA -

JAKŠIĆ – Općina Jakšić sa svojim proračunom ne bi mogla napraviti ovakav zamah infrastrukture, da nije na vrijeme krenula u izradu projekata koje prijavljuje na natječaje, od javnih poduzeća, ministarstava i europskih fondova. - Priče da općine ne rade i da ih treba ukinuti, ne stoje, jer općina Jakšić uIMG 3468 proteklih 50 godina nije dobila što je realizirano u zadnjih 10 godina. Kada sam ja postao načelnik općine samo je naselje Jakšić imalo djelomično vodovod i kanalizaciju, a sada s ovim mandatom garantiram da će svih deset naselja imati i vodovod i kanalizaciju. Već sada imaju plin, asfaltirane ulice, javnu rasvjetu, a očekuje nas rekonstrukcija niskonaponske mreže, no tu je nadležan HEP, a ne općina Jakšić, a HEP već četiri godine nije niti lipe uložio na području općine – kaže Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić, koji napominje da ne stoji niti tvrdnja potpredsjednika Grčića, da novca ima ali nema projekata. Tu tvrdnju demantira upravo činjenicom da je općina Jakšić dobila već šest građevinskih IMG 3480dozvola za projekte koje je i prijavila ministarstvima, ali za neke čeka već drugu godinu bez odgovora.
– Evo druga godina je da smo zajedno s komunalnom tvrtkom Tekija prijavljivali projekte vodovoda i kanalizacije, a prošle godine nismo dobili odobrenje niti za jedan projekt, a niti ove godine. Imamo građevinsku dozvolu i za prilaznu cestu uz naš novi vrtić, i od rujna prošle godine do danas nismo dobili informacije niti objavu natječaja za izvođača radova. Ovih dana očekujemo i građevinsku dozvolu za Gospodarsku zonu, i napokon početi radove u zoni. Deveta dozvola koja je prijavljena je rekonstrukcija stare škole koju bi prenamijenili u Knjižnicu i čitaonicu. Za projektnu dokumentaciju smo dobili sredstva od EU fondova za te namjene – dodaje načelnik Kovačević, koji je ovog tjedna bio i domaćin koordinacije svih 5 gradonačelnika i 5 načelnika općine sa požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem. Koordinacija je započela obilaskom Dječjeg vrtića koji je u gradnji, a kapitalnaIMG 3455 je investicija općine vrijedna 5,7 milijuna kuna. Gradi se u etapama kroz dvije godine, a tempo diktiraju sredstva koja osigurava općina i Ministarstvo regionalnog razvoja.
- Dječji vrtić sada je u fazi unutarnjeg žbukanja i ja očekujem do kraja mjeseca kraj tih radova. Onda kreću nadbetoni i podovi, te vanjska fasada što imamo po financijskoj konstrukciji zatvoreno. Nedostajat će nam još oko 2,5 milijuna kuna za potpuni dovršetak i zatvaranje cijele financijske konstrukcije gradnje i jedan dio za opremu. Do sada smo išli 20% općina, a 80% država, no upravo zbog sporosti mi smo do sada uložili 48% sredstava a država 52%. Mi sudjelujemo sa većim iznosom od ugovorenog jer u potpunosti stojimo iza našeg vrtića i zbog naše djece i građana želimo ga završiti. Dječji vrtić će svakako ove godine biti pušten u rad, vjerojatno za Dan općine početkom prosinca, pa ako budu i kasnila sredstva države, općina Jakšić se se kreditno zadužiti jer nema danas nikakvih kredita – rekao je načelnik Kovačević, koji za to ima svakako razloga jer do 40-ero djece s područja općine Jakšić danas ide u požeške vrtiće, a oni subvencioniraju cijenu smještaja od 500,00 kuna po djetetu. Roditelji plaćaju do 900 kuna razliku za smještaj djeteta, a u svom vrtiću očekuju do 70-tak djece, jer mnogi roditelji zbog visoke cijene ne šalju djecu u vrtić. U svojoj organizaciji očekuju nižu cijenu za roditelje. Drugi još veći razlog je taj što općina Jakšić već pet godina bilježi više rođene djece nego umrlih stanovnika, koja je prošle godine bila plus 20, a ove godine očekuju i više rođenih, jer Jakšić od svih općina na području županije ima najmanji prosjek starosti stanovništva.