Utorak, 25 Ožujak 2014 11:36

Uskoro propada građevinska dozvola

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PONIŠTEN NATJEČAJ ZA IZVOĐAČA RADOVA I PROJEKT AKUMULACIJE ŠUMETLICA -

PAKRAC – Projekt akumulacija Šumetlica ponovo je zaustavljen što je u Pakracu izazvalo šok i nevjericu. - Poništen je natječaj za izvođača radova uz obrazloženje kako država nema novaca. Još prije tri ili četiri mjeseca u Hrvatskim vodama su nas uvjeravali kako je novac osiguran. Ne znam što reći, mislim da se u sve politika umiješala – nezadovoljno je kazao gradonačelnik Davor Huška.
Podsjetimo, gradnja akumulacije Šumetlica neophodna je za redovito i kvalitetno snabdijevanje pitkom vodom pakračko-lipičkog područja a voda iz nje koristit će se i za navodnjavanje velikih poljoprivrednih površina. Prvi radovi na gradnji počeli su još u poratnim godina ali, uglavnom zbog nedostatka novca, zaustavljeni su na na deset godina. Posljednjih nekoliko godina realizacija projekta se intenzivirala pa je izmijenjena dokumentacija, riješeni su imovinsko-pravni odnosi a razminiran je i dio prostora. Za te je poslove utrošeno pet milijuna kuna. Nakon toga je uslijedilo probijanje nove trase ceste kojom će biti zaobiđena akumulacija, izgrađen je novi most... Ljetos je objavljeno javno nadmetanje za izgradnju brane i još neke prateće poslove što predstavlja prvu fazu gradnje akumulacije. Cijeli projekt je vrijedan 150 milijuna kuna a predviđeno je bilo da gradnja traje tri godine. - Ne počnu li radovi do 1. srpnja postojeća građevinska dozvola više neće biti važeća. Da bi se napravila nova trebat će još novaca i bar dvije godine poslovi na terenu će stajati. Nama je nužno da se gradilište otvori i da se obave neki poslovi vrijedni do 500 tisuća kuna i tada će se rok trajanja dozvole produžiti. U Zagrebu sam svaki tjedan dva ili tri puta, obilazim od vrata do vrata tražeći neko rješenje ali, sve je još potpuno neizvjesno – kazao je gradonačelnik huska pakracHuška.
O zaustavljanju radova raspravljalo se i na Skupštini županije, gdje je iskazana nevjerica da se radovi nakon svih dosadašnjih ulaganja naprasno prekidaju, ali i zbog prijeke potrebe za pitkom vodom Pakračana koji redovno u ljetnim mjesecima ostaju bez pitke vode i izloženi su redukcijama i nestancima vode.