Utorak, 07 Siječanj 2014 13:46

Međunarodna priznanja najbolja preporuka za izvoz

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

USPJEŠNA GODINA IZA KUTJEVAČKIH VINARA -
 

KUTJEVO - Ako je suditi po brojnim odličjima prošla je godina za podrumarstvo Kutjeva dd bila izuzetno uspješna. Na mnogim međunarodnim ali i domaćim vinskim smotrama osvojili su pregršt medalja i priznanja.

Iako novo vino na tržištu, graševina Turković osvojila je već tri 3 međunarodne nagrade i to broncu na svjetski priznatom sajmu vina Decanter, srebrnu medalju na izložbi Mundus Vini u Njemačkoj te zlatnu medalju na Vinagori u Mađarskoj.
- Riječ je o jednoj vrlo kompleksnoj graševini s odabranog lokaliteta Vetovo. Tu su stari nasadi zatravnjeni, urod reduciran što je sve preduvjet za dobivanje vrhunske sirovine a time i vrhunskog vina - ističe glavni enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin.
Kutjevčani su ponosni i na svoj pjenušac koji također nije prošao nezapaženo na ocjenjivanju u Francuskoj. Iako u toj proizvodnji nemaju dugu tradiciju njihovi pjenušci su ipak pravi hit, kako rose pjenušavo vino koje se proizvodi od grožđa sorte pinot crni tako i Maximo brut koji je nedavno u Francuskoj osvojio srebrnu medalju.
- I ovaj je pjenušac poseban u samoj izradi gdje se bazno vino proizvodi samo od graševine, a poslije sekundarne fermentacije dodaje se ekspedicioni liker od graševine ledene berbe kojega samo mi koristimo. Godišnja proizvodnja iznosi oko 15.000 boca, no kako trend potrošnje pjenušaca u Hrvatskoj raste, vjerujemo da ćemo i tu proizvodnju povećati - rekao je dalje enolog Marinclin.
Upravo su ovako sjajna odličja najbolja preporuka za izvoz vina pa ne čudi što je Kutjevo dd uz postojeća tržišta osvaja i nova čime su i nadalje najveći izvoznici vina u Hrvatskoj.
Paletu novih vina, pjenušaca, a posebno nagrađivanih vina na redovnom godišnjem susretu s medijima kušali su i novinari.