Četvrtak, 31 Listopad 2013 13:24

Nova ulaganja HEP-a stvaraju preduvjete za brži razvoj

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

U POGON PUŠTENA NOVA TRAFOSTANICA ZA ČAGLINSKO PODRUČJE -

ČAGLIN – Desetak godina spominjan projekt unapređenja elektroenergetskog sustava općine Čaglin došao je do svog završetka. HEP – Operator distribucijskog sustava Elektra Požega krajem srpnja završila je radove na izgradnji nove trafostanice Čaglin 35/20/10 kv koja je ovih dana puštena u rad nakon dobivanja uporabne dozvole. Radovi na izgradnji trajali su devet mjeseci a novom trafostanicom svi stanovnici ove općine imat će osiguranu stabilnu i kvalitetnu opskrbu električnom energijom.IMG 1564

Područje općine Čaglin do sada se opskrbljivalo električnom energijom preko dva voda na drvenim stupovima, starosti 45 godina, što je bio jedan od razloga lošije kvalitete napona koji su osjetili i stanovnici ovog kraja, posebice u rubnim dijelovima općine.

Izgradnjom ove trafostanice povećat će se pouzdanost i kvaliteta isporuke električne energije, smanjit će se tehnički gubitci u prijenosu, omogućit će se priključenje novih, većih kupaca, proizvođača električne energije ali i prelazak sa postojećih 10 kV na 20 kV napon. Izgradnjom i puštanjem ovog objekta omogućen je priključak objekata snage do 16 MVA. Trafostanica neće imati stalnu posadu već će biti nadzirana i upravljana iz dispečerskog centra u IMG 1571Požegi.

Vrijednost objekta je 5,5 milijuna kuna, a zajedno s kabelskim priključkom 35 kV od pravca Ferovca i raspletom 20 kV ukupna vrijednost dostiže 10 milijuna kuna. Objekt su gradile domaće tvrtke a sva ugrađena tehnologija je domaće proizvodnje tvrtke Končar.

Ukupna investicijska ulaganja Elektre Požega koja posluje u sastavu HEP – Operatora distribucijskog sustava u posljednje tri godine iznose više od 32 milijuna kuna. Elektra Požega je u tom razdoblju na ovom području osim ove trafostanice ulagala u zamjenu niskonaponskih mreža i trafostanica 10/0,4 kv.

Na svečanom otvorenju trafostanice Čaglin nazočili su zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, načelnik općine Čaglin Ivan Đurina, direktor Elektre Požega Damir Kovačević, a svečanim rezanjem vrpce trafostanicu je pustila u redovan rad direktorica HEP – ODS-a Ljiljana Čule, koja je tom prilikom istakla – Većina ugrađene opreme je domaće proizvodnje i upravo ovakvim investicijama činimo korak prema svim našim kupcima kojima osiguravamo kvalitetnu i nesmetanu opskrbu električnom energijom i potvrđujemo HEP kao pouzdanog partnera. U razdoblju do 2016. godine HEP planira na području Elektre Požega kroz redovni plan investicija uložiti u nove objekte 10 milijuna kuna, a u redovno održavanje postojećih objekata još 10 milijuna kuna.IMG 1573

 - Uspjeli smo ovaj objekt izgraditi i opremiti za devet mjeseci. Značaj ovog objekta za općinu Čaglin i 31 naselje ogleda se u stvaranju preduvjeta za priključenje novih industrijskih pogona i postrojenja na stabilni izvor energije, kao jedan od preduvjeta da se gospodarstvo u ovom kraju može razvijati i napredovati, obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo, obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Stvoreni su i uvjeti za izgradnju javne rasvjete na cijelom području općine Čaglin, budući da dosadašnja mreža to nije dozvoljavala. Poboljšana je kvaliteta opskrbe cijelog čaglinskog kraja – rekao je direktor Elektre Požega, Damir Kovačević.

 

Svoju veliku zahvalu u svoje ime i ime stanovnika općine Čaglin izrekao je načelnik općine Ivan Đurina. – Planovi su napravljeni još davno kada sam ja postao načelnik općine. Stotinjak raznih dopisa sam napisao prema HEP-u zbog problema s opskrbom, pada napona, no evo, nije bilo brzo, ali se ipak IMG 1548dogodilo. Sada s ovim kvalitetnom opskrbom možemo razvijati svoju industrijsku zonu, gdje nam je iskazana potreba za električnom energijom. Mi smo općina koja je u gospodarskom razvoju stagnirala od 1945. do danas i mislim da je došlo vrijeme da i mi u općini Čaglin imamo bolje. Postoje projekte, imamo volje, imamo snage da pokrenemo poduzetničke aktivnosti, da nešto napravimo za našu djecu. Gledamo u budućnost i zajedno s HEP-om i dobrim ljudima moramo staviti u funkciju našu industrijsku zonu i zadržimo naše mlade. 

Zadovoljstvo da je ova kapitalna investicija napravljena na ovom području općine Čaglin istakao je i zamjenik župana Željko Jakopović. – Za velike sredine ovo bi značilo još samo jedan objekt u nizu, a za nas pravo zbog toga što je ovo izgrađeno u našoj najistočnijoj općini, jednoj od najsiromašnijim imajakopovic caglin još veći značaj. S ovim objektom i s onim što je učinjeno u nekoliko proteklih godina definitivno je poslana poruka da i ovaj prostor to zaslužuje. Ima ovdje potencijala i naša odrednica da težimo ravnomjernom razvoju cijele županije ovdje se razvijaju u dobrom smjeru. Perspektiva i budućnost ovdje postoje, no mi želimo veću brzinu tog razvoja.