Četvrtak, 01 Veljača 2024 10:11

Kako poremećaji u Crvenom moru utječu na troškove i rokove isporuke robe?

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

S obzirom na učestale i silovite napade hutista koji sprečavaju normalno odvijanje prometa kroz Sueski kanal, logističke kompanije primorane su mijenjati rute opskrbnih lanaca, što značajno produljuje vrijeme isporuke  -

Jemenski hutisti, naoružana skupina iz jemenske šijitske muslimanske manjine, krajem studenog prošle godine počela je napadati komercijalne brodove u Crvenom moru. S obzirom na činjenicu da hutisti kontroliraju zapadnu obalu Jemena (uključujući za promet izuzetno važan tjesnac Bab el-Mandab koji spaja Adenski zaljev i Crveno more), njihove aktivnosti stvaraju značajne poremećaje na ovoj pomorskoj žili kucavici o kojoj ovisi globalna ekonomija.

copyright cargo partner 1Posljedice nemogućnosti plova Crvenim morem

Sueski kanal koji povezuje Crveno i Sredozemno more najkraća je pomorska ruta između Azije i Europe, a prema podacima PRA-a (neovisne agencije za izvješćivanje o cijenama usmjerene na globalno tržište tereta te za pružanje visokofrekventnih podataka za globalni lanac opskrbe), preko Sueskog kanala svaki dan u prosjeku prođe 50-60 brodova, odnosno 19.000 brodova godišnje, što čini oko 30 posto globalnog kontejnerskog prometa.

“Prema podacima koje je objavio SCFI (Shanghai Containerized Freight Indeks), u odnosu na isti tjedan vidljiv je porast od čak 80 posto, na 2694 USD po TEU, od Dalekog istoka do Sjeverne Europe i porast od 70 posto, na 3491 USD po TEU, od Dalekog istoka do Mediterana. Poput svih na globalnoj razini, i Hrvatska je izložena povećanju operativnih troškova. Posljedica takvih povećanja mogu biti više stope i dodatne naknade, kao i potencijalna kašnjenja u opskrbnim lancima, no u cargo-partneru se trudimo anulirati sve razlike i svojim klijentima osigurati najbolje uvjete”, komentirao je Zoran Starčević, generalni direktor tvrtke cargo-partner Hrvatska.

Troškovi osiguranja udeseterostručili su se od početka prosincacopyright cargo partner 2

Mnoge svjetske logističke kompanije preusmjeravaju promet na druge, mnogo udaljenije rute. Primjerice, brodovi sada idu oko Rta dobre nade na jugu Afrike, što uvelike produljuje put (iz Azije u Europu za najmanje 10 dana i između 15 i 20 dana iz Europe u Aziju), a ovakva situacija ima i ozbiljne reperkusije na povećanje troškova transporta i osiguranja. I prije napada hutista Crveno more bilo je među područjima visokog rizika, za koja su kompanije dužne obavijestiti osiguravatelje da prolaze kroz njih i podmiriti dodatnu premiju. No trenutno su premije ratnog rizika porasle na otprilike 1 posto vrijednosti plovila u usporedbi s približno 0,7 posto. Očekuje se daljnji porast stopa, što može rezultirati dodatnim troškovima, navodi Reuters.