Subota, 27 Siječanj 2024 08:13

Uz svetkovinu Vincelova prve trsove orezali i zalili vinom na Vinkomiru u vinogradima Kutjeva d.d.

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KUTJEVO - Kutjevo d.d. je na svojoj najpoznatijoj mikro lokaciji Vinkomir u siječnju obilježilo najveću vinogradarsku svetkovinu, blagdan sv. Vinka pri kojem se započinju obrezivanje loza, jedan od velikih poslova u vinogradu, kojim ujedno i započinje nova vinogradarska godina. Obrezivanje vinove loze i blagoslov vinograda kojeg se ukrašava suhomesnatim proizvodima uz želju da grozdovi budu veliki i dugi kao kobasice i švargl je glavni događaj kod nas poznatog pod nazivom Vincelovo. To su bile najveće fešte na brdu Vinkomir Kutjeva d.d. kada su se obilježavali vinogradarski i vinski blagdani. Uz Upravu Kutjeva d.d., djelatnike vinogradarstva, prijatelje tvrtke i medije tradicija nije izostala niti ove godine.

Sve je započelu uz Vilu Vinkomir odakle se proteže najljepši pogled na vinograde Kutjeva d.d. a posebno pogled na cijelu Požešku kotlinu. Uz veliku vatru gdje su si svi pekli "vincelovski štap" sa odličnim kobasicama i slaninom, odjekivali su pusnji iz pandurskog topa Povoijesne postrojbe Trenkovi panduri Požega. Naravno da se lagano kušalo i najbolja Graševina Kutjeva d.d., za koju su sve pohvale išle na račun glavnog enologa Ivana Marinclina.

Član uprave Dino Galić osvrnuo se na prošlu godinu koja je usprkos čestim vremenskim nepogodama i oscilacijama vremena i temperatura koje nas sve više pogađaju, bila uspješna za proizvodnju grožđa, proivodnju vina u podrumima i prodaju. Zahvaljujem svima koji su u prošloj godini svojim trudom i doprinosom donijeli do ovih plodova, do grožđa i kasnije vina prepoznatog diljem Hrvatske i svijeta. Svim svojim kolegama, koji su ponajviše zaslužni u vinogradarstvu i vinarstvu, zahvaljujem na doprinosu i želim jednu lakšu i bezbrižniju godinu, nego li je bila prošla. Pokažimo ono po čemu smo najprepoznatljiviji, a to je naša graševina, da uživamo u dobroj kapljici, solidarnosti i zajedničkom uspjehu. Građevinski radovi na restoranu privode se kraju, slijedi unutarnje opremanje, a prve goste trebali bi dočekati u travnju. Stoga se u Kutjevu d.d. iduće godine nadamo Vincelovo proslaviti u širem krugu na novom prostoru restorana Slavonska kuća Vinkomir.

Nakon blagoslova vinograda na Vinkomiru koji je dao kutjevački župnik, orezani su prvi trsovi i zaliveni starim vinom za bolju rodnost. Uslijedila je priprema vincelovske delicije, pečenje kobasice i slanine na štapu uz veliku vatru koje su zalijevanje ponajboljom Graševinom Kutjeva d.d.