Srijeda, 11 Rujan 2013 13:03

Aktualno stanje poljoprivrede i ruralnog prostora županije

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

PRVI PUTA SAZVANA TEMATSKA SKUPŠTINA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Po prvi puta, što su pozdravili svi vijećnici, posebno oni koji su se uključili u raspravu, da je sazvana jedna tematska sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije, a posebno stoga što je tema bila upravo Aktualno stanje poljoprivrede i ruralnog prostora županije. No kako je informirao župan Alojz Tomašević to je jedan od dogovora pet slavonskih župana i tematske sjednice su se održale s istom temom u svih pet županija u isto vrijeme, utorak 10 sati. – Predlažemo da se konačno kaže kako voditi poljoprivredu i kompletan razvoj, jer poljoprivreda nije samo prehrana i proizvodnja hrane, ona je političko, društveno ali i nacionalno pitanje. Opstati i ostati na ovim prostorima. StogaIMG 9093 molim prijedloge i zaključke s ove sjednice. Nema kvalitetnog upravljanja državnim zemljištem, nikako se ne upravlja a zadnje dvije godine potpuno zaustavljeno. Ne postoje mjere ruralnog razvoja, problematika stočarstva a pogotovo mljekarstva je vrišteća i moramo je dići na najveću razinu. Problem propadanja sela vidimo samo u podatku da u pet godina u našoj županiji s 1.034 proizvođača mlijeka danas imamo samo 440 proizvođača mlijeka. To je strašan podatak gdje smo mi u Slavoniji dočekali da uvozimo mlijeko – rekao je župan Alojz Tomašević, koji smatra da se selu mora pomoći da ostane na svom prostoru, no Ministarstvo poljoprivrede ne zna upravljati poljoprivredom jer selo i Slavonija propada i to zaboravljena.

Očekujući kvalitetne zaključke s ove skupštine da bi pomogli poljoprivredi i selu zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović je istakao da smo izgubili dvije godine zaustavljajući prodaju poljoprivrednog zemljišta, jer se nije ništa radilo, a niti jedan hektar nije stavljen u funkciju. – Rezultat je smanjenje poljoprivredne proizvodnje za preko 10%, a došlo je do anomalija i zloupotrebe u sustavu potpora za izravna plaćanja, koja su umanjena za čak 35%. Mjere IMG 9096ruralnog razvoja iz zajedničkog fonda EU koje se financiraju iz europskog novca u dvadeset mjeseci nisu definirane, nisu prošle Sabor što znači da ne mogu biti upućene Europskoj komisiji i da postoji bojazan da u 2014. godini mi nećemo moći koristiti ta sredstva. EK je predložila nove četiri mjere što od našeg ministarstva nije usvojeno – kaže Željko Jakopović, koji smatra da je upravo štićenjem mljekarske industrije  zapostavljena proizvodnja mlijeka i uništavanje farmi. Tržište poljoprivrednih proizvoda nije nikako sređeno, a ministarstvo je imalo nekoliko mogućnosti da to donekle sredi, od skladišnice, do klasiranja pšenice ili plaćanja troška čuvanja pšenice nekoliko mjeseci dok ne dođe do povećanja cijene pšenice. – Ova poljoprivredna politika favorizira krupni kapital, a naša poljoprivredna proizvodnja se želi industrijalizirati, a da se ne vodi računa što onda s tim ljudima, što s tim prostorom sela, što onda s tim kulturnim nasljeđem – kaže Jakopović koji misli da je poljoprivreda sinergija svega, pa i turizma kojim se želimo baviti u ruralnom prostoru koji će ostati prazan.

Da i lokalna zajednica može puno pomoći seljaku, od poticaja za osjemenjivanje krava i krmača, poticaja za sadni materijal, kaže Franjo Odobašić,  vijećnik s liste SDP-a, no to ne čini. Nekada je županija to poticala a 1,5 milijuna kuna, a onda je prošli župan to sve zaustavio. Grad Požega je do sada bio svijetli primjer, pa se Odobašić nada da će i novi gradonačelnik Neferović tako nastaviti i pomoći selu. Kao loš primjer je naveo grad Kutjevo koji u prošlom mandatu unatoč obećanjima nije isplatio niti lipu za poticaje poljoprivrednicima, jer se gradonačelnik Nikolić stalno izgovara da nema novaca, a grad Pleternica isplaćuje samo za vinograde i voćnjake dok je stočarstvo potpuno zanemareno.

Vladimir Petošić iz HDSSB-a pita se zbog čega smo prijašnjih godina stimulirali podizanje trajnih nasada kada sada tu proizvodnju ne prihvaćamo i potpuno je obezvređujemo, niskom cijenom grožđa i voća, koje sada ostaje neubrano, a ljude ostavljamo na milost i nemilost bankama koje su financirale tu proizvodnju, a sada je neisplativa, niti za povratak kredita.

Nakon  diskusije u kojoj su učešće uzeli i ostali vijećnici doneseni su Zaključci, ali uz tri suzdržana glasa SDP-ovih vijećnika.

Potrebno je napraviti Strategiju razvoja hrvatske poljoprivrede s bilancom poljoprivredne proizvodnje, prekinuti ovakav centralizirani postupak raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem kojim se nije riješio niti jedan hektar, donijeti hitno Mjere ruralnog razvoja za razdoblje 2014-2020. Pronaći cjelovito rješenje za stočarsku proizvodnju a posebno mljekarstvo koje mora imati plan na nacionalnoj razini. Rebalansom državnog proračuna osigurati 700 milijuna kuna za isplatu izravnih plaćanja odmah u prosincu, a od Eu zatražiti povrat već u ovoj godini.