Ponedjeljak, 09 Rujan 2013 10:03

Uložio 2 milijuna kuna a 90 posto proizvodnje izvozi

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

JOZO ŠUGIĆ PROIZVODNJOM OGRJEVNOG DRVETA POSTAO JEDAN OD NAJUSPJEŠNIJIH PAKRAČKIH PODUZETNIKA -

PAKRAC - Među pakračkim poduzetnicima priča Joze Šugića jedna je od najzanimljivijih: u dvadesetak godina koliko živi na tom području prošao je put od ratnog izbjeglice iz Bosne do vlasnika uspješne tvrtke koja se specijalizirala za proizvodnju ogrjevnog drva, koje iscijepana isporučuje pakovana na paletama. - Godišnje proizvedemo 5.000 kubika od čega 90 posto izvezemo u IMG 5026Italiju. Nešto malo ode u Njemačku i na domaće tržište – kazao je Jozo.

 U Hrvatsku ga je 1992. godine doveo rat koji se počeo širiti u Bosnu. Priključio se hrvatskim braniteljima a kada su došle mirne godine, umjesto da uzme zasluženu vojnu mirovinu, odlučio je krenuti ispočetka i vlastitim rukama zaraditi za peteročlanu obitelj. Počeo je sječi drva u šumi i prodavati ogrjev a s bratom Ivom je 2001. godine osnovao obrt "Šuma Šugić". Na proizvodnji ogrjevnog drveta Jozo Šugić sada zapošljava 19 ljudi i još nekoliko kooperanata. Prije dvije godine uvršten je u program Ministarstva gospodarstva "Gazela" IMG 3806namijenjen brzorastućim tvrtkama pa je dobio bespovratna sredstva. Uz kredit HABOR-a prikupio je 2 milijuna kuna koje je uložio u kupnju 4.600 četvornih metara zemljišta u pakračkoj poduzetničkoj zoni i gradnju hale od 800 četvornih metara. Jedini na pakračkom području ima licencu za sječu, privlačenje i proizvodnju drva. - Potražnja za ogrjevnim drvom raste a kupci u inozemstvu redovitiji su u plaćanju nego ovdje kod nas. Problem mi je malo sa sirovinom jer nemam stalni ugovor s Hrvatskim šumama. Svaki puta kad mi trebaju drva moram na natječaj i nikada ne znaš kako će proći. Do sada nisam imao većih problema ali ta nesigurnost je loša – dodao je Jozo.

U "Šumi Šugić" zaposlena je i Jozina supruga Mara te odnedavno sin Ivica a svi zajedno imaju velike planove za svoj obrt. Ipak, realizacija će još malo pričekati. - Sve je nekako uskomešano i nesigurno, neka prođe ova kriza – zaključio je Jozo Šugić.