Srijeda, 15 Studeni 2023 10:17

Uručeni novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja vrijedni 7,5 milijuna eura - osim poljoprivrednika iz Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak 14. studenog 2023. s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom, ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antunom Vujićem, posebnim savjetnikom Ivom Grgićem i ravnateljicom Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anitom Sever Koren uručila ugovore iz Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore 7,59 milijuna eura.  

Veseli činjenica da se radi mahom o investicijskim projektima poljoprivrednika koji će na ovaj način modernizirati i povećati konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava i povećati dodanu vrijednost svojim proizvodima. Između ostalog, ovi 7,5 milijuna eura vrijedni ugovori donose ulaganja u objekte za preradu mesa, skladišne kapacitete za žitarice i uljarice, podizanje trajnih nasada i navodnjavanje na 14 poljoprivrednih gospodarstava, dok će tri mliječne farme povećati svoju proizvodnju i uvelike modernizirati poslovanje. Također, ugovori se odnose na vrijedne projekte korištenja obnovljivih izvora energije, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, ali i na modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u sektoru šumarstvaizjavila je ministrica Vučković istaknuvši kako Program ruralnog razvoja bilježi odličnu iskorištenost, a uskoro će biti objavljeni novi natječaji u okviru Strateškog plana do 2027. godine.  

Današnji ugovori idu u ruke 38 poljoprivrednika s područja Virovitičko-podravske, Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske, Međimurske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke, Vukovarsko-srijemske, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Šibensko-kninske, Zadarske, Istarske, Karlovačke, Primorsko-goranske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Konkretno, riječ je ostvarivanju potpore na natječajima operacija 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“, 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“, 4.1.3. „Korištenje obnovljivih izvora energije“, 4.2.1. „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“, 8.6.1. „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“ i 8.6.2 „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva“.