Srijeda, 04 Listopad 2023 08:42

EU sredstva dobio Servisni centar Arrive u Požegi za rješenje uštede vode pri pranju autobusa

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Tijekom projekta, u kojem će sudjelovati i Servisni centar Arrive u Požegi, testirat će se tri rješenja za uštedu vode pri pranju autobusa, a rezultati će biti dostupni svim autobusnim prijevoznicima u Europi  - 

 Arriva Hrvatska, vodeći pružatelj usluga autobusnog prijevoza u Hrvatskoj, novi je partner europskog projekta LIFEH2OBUS u kojem od ranije sudjeluju Arriva Italia i Arriva Mađarska te softverska tvrtka Pluservice i Sveučilište La Sapienza iz Rima. Projekt, koji će se ubuduće provoditi i u Servisnom centru Arrive u Požegi, je dobio 1,44 milijuna EUR iz LIFE programa Europske komisije za okoliš i klimatske aktivnosti, a omogućit će prijevoznicima diljem Europe značajno smanjenje potrošnje vode koja se koristi za pranje vozila. (Project no. 101074151).

LIFEH2OBUS će po prvi put definirati najbolju europsku praksu upravljanja vodom za autobusne operatere kako bi se uštedjelo što više vode. Nakon toga, cilj je da se najbolje prakse dijele i usvoje što je više moguće među europskim autobusnim prijevoznicima.

„Ovo je prvi put da Europska unija financira projekt usmjeren na smanjenje potrošnje vode u sektoru javnog prijevoza i u Arrivi Hrvatska smo ponosni što ćemo biti dio istoga – rekao je Dražen Divjak, generalni direktor Arrive za Hrvatsku. Očekujemo da će projekt LIFEH2OBUS pomoći približavanju prometnog sektora europskim ciljevima održivosti i cirkularnosti, dok će autobusnim prijevoznicima pružiti smjernice za uspješnu implementaciju demonstriranih rješenja, istovremeno senzibilizirajući javnost o važnosti očuvanja vodnih resursa.“

Tijekom projekta LIFEH2OBUS testirat će se i usporediti tri različita rješenja za uštedu vode: ponovna uporaba otpadnih voda, uporaba otpadnih voda u kombinaciji sa sustavom prikupljanja kišnice te  inovativna tehniku nanošenja voska koja eliminira potrebu za korištenjem vode za pranje vozila.

Navedena rješenja testirat će se u trima servisnim centrima Arriva grupe: u Grugliascu u Italiji, u Budimpešti te u Požegi. Ovaj potonji je jedan od 10 servisnih centara Arrive Hrvatska. Smješten je u industrijskoj zoni Požege, prostire na približno 3000 m2 i opremljen je modernom i sofisticiranom opremom za potrebe popravaka i održavanje svih kategorija vozila. U sklopu Servisnog centra Požega nalaze se mehaničarske i limarske radionice, staklocentar te termolakirnica, a ubuduće će u njemu biti smještena i nova praonica za potrebe provedbe projekta LIFEH2OBUS.

Tijekom projekta, koji će trajati tri godine, parametri će se prikupljati i pratiti putem softvera „Intelligent Garage Management System“, a implementirat će ga i prilagoditi tvrtka Pluservice. Sveučilište La Sapienza analizirat će operativne, ekološke i ekonomske podatke i osigurati konačnu matricu između prihvatljivih lokacija i rješenja.

LIFEH2OBUS će na kraju pružiti autobusnim operaterima sve potrebne informacije temeljem kojih će biti u mogućnosti identificirati i implementirati za njih najučinkovitije i najprikladnije rješenje upravljanja vodom pokazujući istovremeno da prijelaz s preventivnog na prediktivno održavanje može pomoći u smanjenju potrošnje vode, boljem upravljanju vodnim resursima i uštedi vremena.